latinica  ћирилица
04/11/2016 |  14:32 | Аутор: РТРС

УКЦ РС: Све већи број обољелих од рака тестиса

Број обољелих од рака тестиса је у порасту, те је веома значајно рано откривање овог обољења које је у раној фази изљечиво у 95 одсто случајева, поручили су данас љекари Универзитетског клиничког центра Републике Српске.
УКЦ Бања Лука (Фото:banjaluka.com) -
УКЦ Бања Лука (Фото:banjaluka.com)

Помоћник генералног директора УКЦ-а за медицинске послове Слободан Хајдер рекао је да је ово обољење ријетко, али да захвата млађу популацију, најчешће између 15 и 35 године.

"Самим тим, ова болест има велики утицај на мушко репродуктивно здравље и добијање потомства, те је од великог значаја њено рано откривање", рекао је Хајдер на конференцији за новинаре.

Он је додао да су симптоми који указују на ову болест врло различити, те да пацијенти долазе јер су напипали нешто у скротуму, али и са боловима у стомаку који открију да се болест проширила.

Специјалиста онколог Клинике за онкологију УКЦ-а Саша Јунгић апеловао је на младе људе да самопрегледом контролишу своје здравље, јер је код мушкараца рак тестиса, уз рак простате, најчешће малигно обољење.

Он је навео да се, за разлику од рака тестиса, рак простате јавља углавном код старијих мушкараца, али да има све више случајева да се болест појави код млађих, те је најмлађи пацијент имао 36 година.

Борби против карцинома тестиса и простате придружили су се и чланови неформалног Удружења "Супербрке" из Бањалуке који су покренули хуманитарну акцију за помоћ обољелима.

Представник овог удружења Зоран Шишић рекао је да је циљ акције подизање свијести о здрављу мушкараца, али и да се, скупљањем новца у такозвани "Бркин фонд", помогне онима којима је то најпотребније.

"Ове године ћемо сав прикупљени новац прослиједити Вјекославу Церовићу из Добоја и Мирославу Тодоровићу из Бањалуке који су у тешкој финансијској ситуацији, а боре се са карциномом", рекао је Шишић.

Он је навео да је прошле године у овај фонд прикупљено 4.750 КМ, те да су се чланови Удружења придружили и великом свјетском догађају "Мовембер" када припадници јачег пола, у знак солидарности са обољелима који губе длаке, цијели новембар пуштају браду и бркове.

Генерални директор УКЦ-а Српске Мирко Станетић рекао је да овакве акције младих људи имају велики значај за подизање свијести о карциному тестиса и простате, како би број обољелих био смањен.

"Подршком овој акцији дајемо најбољи допринос, те значајно унапређујемо квалитет здравствене заштите, али у исто вријеме и смањујемо непотребне трошкове лијечења узнапредовале болести", каже Станетић.

Izvor: SRNA