latinica  ћирилица
05/11/2016 |  12:41 | Аутор: РТРС

Глава боли због синуса

Симптоми који настају усљед запаљења су малаксалост, повишена температура, цурење и запушеност носа.

Дуготрајна запушеност носа и цурење послије инфекције горњих респираторних путева код 20-40 одсто пацијената доведу и до акутне упале синуса. Синузитис код многих обично настаје нагло. Један од непријатних симптома ове упале су и болови у глави веома јаког интензитета, који ометају нормално функционисање.

Докторка Светлана Ваљаревић, ОРЛ у Служби оториноларингологије са максилофацијалном хирургијом Клиничко-болничког центра Земун, објашњава да је бол у глави који настаје због упале у већини случајева једностран и локализован у регији синуса који је захваћен запаљењским процесом. Најчешће је то у чеоној регији, регији горње вилице, или у корјену носа, и они су болно осјетљиви на притисак прстима.

- Пацијенти синусогену главобољу описују као осјећај пуноће или притиска, који се појачава приликом промјене положаја главе, најчешће приликом сагињања - каже др Ваљаревић.

- Када дође до упале синуса, слузница је отечена, а синусна шупљина у већој или мањој мјери испуњена секретом. Упала и оток онемогућавају природну дренажу синуса у носне ходнике и то доводи до осјећаја бола који траје док се упала синуса не излијечи и не успостави "добра вентилација".

Главобоља и малаксалост могу да се јаве одмах на почетку упале, а прати их запушеност и цурење носа, исцрпљеност, губитак апетита, али и повишена тјелесна температура. Докторка Ваљаревић наводи и да је код пацијената са хроничном упалом синуса, главобоља углавном константан проблем који са погоршањима или побољшањима може да траје и годинама.

- Код хроничних форми упале синуса тегобе трају дуже од 12 недјеља, симптоми су блажи, али дуготрајни и то са повременим погоршавањима - каже др Ваљаревић.

- За лечење акутних синузитиса користе се вазоконстрикторне капи или спрејеви за нос. Уколико се брисом носа потврди бактеријски или гљивични узрочник, прописују се антибиотици и антимикотици. У случајевима када постоји и алергијска компонента, у терапију се додају и лијекови против алергије. У међувремену, док лијечење траје, могу се користити и аналгетици који ће смањити осјећај бола. Хроничне форме синузитиса лијече се и хируршки, поготово ако пацијент има девијацију носне преграде или полипе у носу и синусима.

Особе које имају честе упале синуса требало би да поведу рачуна и слузницу носа испирају млаким физиолошким раствором или спрејевима са пантенолом. Такође, треба водити рачуна и о оралној хигијени, јер и бактерије са зуба могу да продру у синус и доведу до запаљења.

Извор: Вечерње новости