latinica  ћирилица
07/11/2016 |  09:48 | Аутор: РТРС

Музика стварно лијечи?

Као додатак традиционалним „алатима“ за отклањање болова, слушање музике може умањити акутан или хроничан бол, наводи се у новој студији спроведеној у Јужној Кореји.
Слушање музике - илустрација (фото: Thinkstock) -
Слушање музике - илустрација (фото: Thinkstock)

Аутор истраживања Џин Хјунг Ли са женског Универзитета Евха у Сеулу (Ewha Womans University)наводи да je позитиван ефекат музике примијећен у више клиничких установа, у бројним болницама и рехабилитационим објектима.

Ли је прегледао 97 контролисаних студија спроведених између 1995. и 2014. године које су обухватиле укупно 9.147 учесника. Већина студија укључила је терапију музиком, која обично подразумијева интеракцију са музичким терапеутом, док је неколико студија укључило и лијечење у коме се пацијент излаже „музичком искуству“, Ли пише у часопису Journal of Music Therapy.

У многим студијама учесници су бирали врсту музике коју су жељели да слушају, најчешће класичну, џез и софт-рок. У четвртини студија испитаници су слушали музику коју су одабрали истраживачи. У просјеку, учесници су слушали око 38 минута музике током експеримената.

Генерално, интензитет бола код особа које су биле подвргнуте музичкој интервенцији био је мањи за за један поен на скали од нула до 10 након музичке сесије, у односу на групе које нису слушале музику.

У седам студија је значајно смањена употреба анестетика код учесника у музичким групама, а у неким студијама су откуцаји срца, крвни притисак и дисање били нижи код учесника који су током експеримената били изложени музици.

„Ријеч је о томе да музика подстиче додатна чула осим рецептора за бол, која привлаче пажњу пацијента и ублажавају стрес и анксиозност“, истиче Ли.

„Осим тога, музички терапеути пружају различита музичка искуства са специфичном клиничком намјером, како би пацијенту пружили осјећај наде и контроле и преусмјерили његову пажњу, и подржали их да се активно носе са својом болешћу“, закључује Ли.

Извор: РТС