latinica  ћирилица
08/11/2016 |  12:15 ⇒ 22:09 | Аутор: РТРС

Митровданске битке симбол одбране Невесиња и Српске (ВИДЕО)

Светом архијерејском литургијом, служењем помена и полагањем цвијећа, у Невесињу је обиљежена годишњица митровданских битака вођених 1992. и 1994. године.
Невесиње- положени вијенци поводом Митровадна - Фото: СРНА
Невесиње- положени вијенци поводом МитроваднаФото: СРНА

Ове битке су међу најзначајнијим у протеклом Одбрамбено-отаџбинском рату и симбол су одбране Невесиња и Републике Српске.

Милева Чабрило, у протеклом рату изгубила је двојицу синова. Један је страдао управо на Митровдан. За Милеву, ово је дан када је емоције тешко сакрити.

- Изгубила сам све што сам могла изгубити. Не могу поднијети оне људе који дијеле народ, то је оно што ми највише смета - каже Милева.

Мијат Шаровић, био је учесник Митровданских битака. И послије толико година, памти све детаље из тих дана. Он и његови саборци тада нису имали дилеме. Сви до једног стали су у одбарну огњишта.

- У Невесињу се тих дана на сваком кораку осјећао страх, несигурност и смрт, али и једна одлучност да се оно одбрани - каже Шаровић.

Командант Четвртог батаљона Невесињске бригаде Ранко Продановић подсјетио је да су прије 24 године на невесињско-мостарском ратишту здружене хрватско-муслиманске снаге извеле операцију "Бура 92", чији је циљ био заузимање Невесиња, залеђа Мостара и Дубровника.

- Борци Невесињске бригаде у тим данима имали су само један циљ - одбранити своје Невесиње, своје породице али и читаву Републику Српску - рекао је Продановић.

Невесиње- Умировљени владика Атанасије служио помен поводом Митровдана (ФОТО:СРНА)

У борби против здружених јединица ХВО и тзв. Армије РБиХ, које су биле надмоћније у људству и техници, живот су изгубила 64 борца Војске Републике Српске. Предсједник Борачке организације Републике Српске Миломир Савчић рекао је да су митровданске битке имале историјски значај не само за Херцеговину, већ за цијелу Српску.

- Ово је прилика кад се морамо присјетити својих сабораца који су дали животе за одбрану Српске и поставити питање да ли смо ми испунили обавезе према њима. Крајње је вријеме да са ријечи пређемо на дјела, баш онако како су то чинили наши саборци током рата - истакао је Савчић.

Помоћник министра рада и борачко-инвалидске заштите Српске Душко Милуновић нагласио је да је митровданским биткама одбрањена Херцеговина и да су борци Невесињске бригаде дали огроман доприност у одбрани Српске. Додао је да Влада Српске у континуитету брине о борачкој популацији.

- Посљедњим законом о правима бораца установљена су бројна права којима је побољшан њихов положај. Имамо стабилну исплату инвалиднина, а ствабилна је и исплата борачког додатка - рекао је Милуновић.

Вијенце на спомен-обиљежју на Гвозду, положили су изасланик предсједника Републике, представници Владе, Народне скупштине Републике Српске, општинских и борачких организација.