latinica  ћирилица
09/11/2016 |  15:21 ⇒ 17:09 | Аутор: РТРС

Пуховски: Изгубићемо Пирански залив због Меланије Трамп!

Хрватски политички аналитичар Жарко Пуховски страхује да ће Хрватска остати без Пиранског залива у спору са Словенијом због будуће прве даме САД Меланије Трамп, која је словеначког поријекла.
Меланија Трамп - Фото: Getty Images
Меланија ТрампФото: Getty Images

Пуховски сматра да се Трамп не разумије у спољну политику и да ће, сада поготово, руски лидер Владимир Путин постати "господар свијета".

"Побиједио је човјек коме је једина квалификација то што је аматер. Трамп ниједан дан није био на јавној, државној или војној функцији, а у року од два мјесеца добија највећу моћ", наводи Пуховски.

Он процјењује да су Трампови гласачи људи који немају факултет, те презрени, односно они који нису били примијећени у друштву.

"У спољној политици Трамп нема појма шта би требало да ради. Нема симпатија за НАТО и ЕУ. Заправо, нема ни за никога, осим за Путина", наводи Пуховски, а преносе хрватски портали.

Он сматра да Трамп није способан да води САД и да ће кључна бити његова одлука о томе ко ће водити спољну политику, јер ће се тек тада знати каква ће бити политика новог предсједника.

Премијер Хрватске Андреј Пленковић изјавио је да је сигуран да ће Хрватска успоставити квалитетне односе са новом америчком администрацијом и честитао је републиканском кандидату Доналду Трампу на побједи на предсједничким изборима у САД.

"Честитам на побједи, поштујемо вољу америчких бирача и сигуран сам да ћемо успоставити квалитетне односе са новом администрацијом“, рекао је Пленковић новинарима у Опатији.

Министар спољних и европских послова Давор Иво Штир такође очекује да ће Хрватска наставити да гради савезничке односе са САД. "Наш је став врло јасан. Ми ћемо са САД градити савезничке односе и даље", рекао је Штир новинарима у Опатији.

Предсједник Владе Црне Горе Мило Ђукановић честитао је изабраном предсједнику САД Доналду Трампу побједу на изборима.

"Увјерен сам да ће под Вашим вођством Америка наставити да игра незамјењиву улогу у свијету у правцу стабилизације глобалних прилика, и тражења одговора на савремене изазове", наводи се у честитки Ђукановића.

Ђукановић је навеода Црна Гора веома цијени традиционално пријатељство са САД и ниво односа и сарадње који је прерастао у стратешко партнерство, оснажено континуираном подршком Вашингтона демократском развоју Црне Горе и њеном евроатлантском путу.

Извор: СРНА/Агенције