latinica  ћирилица
10/11/2016 |  15:55 ⇒ 17:43 | Аутор: РТРС

Требиње: Знате ли кога зовете позивом на број 121? (ВИДЕО)

У оквиру Одсјека Цивилне заштите Града Требиња функционише и Оперативни центар за осматрање, обавјештавање и упозоравање.
Требиње - Центар за обавјештавање - Фото: РТРС
Требиње - Центар за обавјештавањеФото: РТРС

Основна функција Центра је управљање системом за узбуњивање у случају поплавног таласа у долини ријеке Требишњице. Осим тога, рад Центра, у редовним и ванредним околностима, осмишљен је тако да побољша координацију рада хитних служби и служби за спасавање. Бесплатан, кратки број 121 доступан је нон-стоп за позиве грађана у било којој ситуацији у којој им је потребна помоћ.

Позивом на број 121 у било које доба дана или ноћи, грађани могу добити информације о тренутном стању из области рада комунланих или хитних служби на подручју Требиња, од температуре, до стања на путевима. У варендним оконостима, или у случају било којег проблема, први позив за помоћ могу упутити управо њима.

- У ванредним околностима долази до изаржаја наша функицја, јер је усмјерена на координацију рада хитних служби. Дакле, примамо и прослијеђујемо информације. У редовним околностима то су информације везане за рад комуналних служби, те пријаве грађана за неке ситуације које би се требале ријешити - истиче Срђан Вучинић, виши оперативац Центра.

Центар је надлежан за управљање системом за узбуњивање, у случају опасности од плавног таласа у долини Требишњице. Систем се састоји од 30 сирена распоређених на ширем подрушју града. У редовним околностима, свакодневно се осматрају нивои водотокова и прикупљају подаци о падавинама.

- Стање водотокова се прати редовно, обавјештавамо грађане који су потенцијално угрожени. За сада нема опасности, редовне су околности - каже Вучинић.

Иако Центар постоји посљедње четири године, грађани углавном не знају кога могу добити позивом на број 121. Позив на овај број је бесплатан. Центар за обавјештавање у ванредним ситуацијама повезан је радио-везом с Регионалним центрима Цивилне заштите и другим градовима у Српској.