latinica  ћирилица
13/11/2016 |  17:53 ⇒ 20:29 | Аутор: РТРС

Обнова кућа на Мајевици, насљедници чувају прадједовска огњишта (ВИДЕО)

У подмајевичким селима све је више домаћинстава која власници обнављају у жељи да сачувају објекте у којим су се родили они, њихови очеви и дједови.
Куће на Мајевици - Фото: РТРС
Куће на МајевициФото: РТРС

Куће са два одјељења, магазе, сушаре и други помоћни објекти стари више од стотину година, добијају нове фасаде, кровове, али првобитни изглед остаје сачуван.

У подмајевичком крају на десетине старих кућа које су добиле нови сјај. Насљедници желе сачувати прадједовска огњишта.

- Има тога све више, нарочито овај Доњи Тобут. Баш сам данас једног човјека видио који фарба капију, некад је био шумар овдје, прича Јован Поповић из села Тријешница.

Насљедници у некадашњем домаћинству дједа Ђоке Јовића у Тобуту, од неколико старих кућа и продавница изграђених прије Другог свјетског рата, успјели су понешто сачувати и обновити.

Цвијета Јовић из Тобута прича да су обновили стару кућу, али и додаје да има појединаца заинтересованих за куповину ових старих објеката. 

- Добијали смо 5.000 марака, нисмо дали. И данас се људи заустављају питају. За ову кућу смо могли у Хасама купити плац, ал муж није хтио да прода, објашњава Цвијета.

Поједини домаћини у подмајевичком крају због оштећености објеката успјели су да сачувају само темеље и подруме некадашњих кућа. И на њима сада граде нове објекте који ће личити на оне од прије стотину и више година.

- Жена је предложила да оставимо оставимо темеље и на њима ћемо направити сушару, љетњиковац  и округли кров, како је некад било, каже Јован Поповић из Тријешнице.

Истовремено са обновом стамбених објеката од прије једног вијека, овдашњи људи реконструишу и старе помоћне објекте, уџарице, амбаре, сушнице и друге, желећи да сачувају потпуни изглед некадашњег домаћинства предака.