latinica  ћирилица
14/11/2016 |  08:53 ⇒ 15:01 | Аутор: РТРС

Ћеранић: Амерички специјалци вјежбају у Бањалуци - ко треба да их се плаши

Да сваки догађај зависи од околности у којима се одвија свједочи и показна вјежба америчких специјалних снага која ће се у Бањалуци и околини одржати од 14. до 17. новембра ове године, пише експерт за безбједност Предраг Ћеранић, у ауторском тексту за портал Правда.
Предраг Ћеранић - Фото: РТРС
Предраг ЋеранићФото: РТРС

Ћеранић пише да ће око 60 америчких специјалаца извести акцију против замишљених терориста који су запосјели зграду америчког конзулата, те да ће се вјежба наставити у кругу касарне у Залужанима, која је од недавно у власништу Министарства унутрашњих послова Републике Српске, и да ће трајати неколико дана.

"У МУП-у су прихватили америчку понуду да асистирају током вјежбе јер је свака антитерористичка активност, без обзира долазила с руске или америчке стране, добро дошла с обзиром на бројност повратника са сиријског ратишта. Цијени се да их у БиХ већ има преко стотину, а број оних који су у Сирији ратовали за најпознатије терористичке организације непрекидно се повећава. Подсјећања ради, у БиХ је у октобру 2011. године изведен терористички напад на Америчку амбасаду, а извршилац, Мевлуд Јашаревић, осуђен на вишегодишњу робију.

Зашто су околности у којима се одвија одређени догађај важне? Замислите да је на америчким предсједничким изборима побиједила Хилари Клинтон! Вјежба америчких специјалаца била би доживљена као притисак на политички врх Српске и демонстрирање снаге. Овако, након побједе Доналда Трампа, с обзиром на његове предизборне најаве искрене борбе против Исламске државе, њених бораца и присталица, којих у БиХ и те како има, и уопште, у околностима најаве новог политичког курса САД који ће се огледати у релексирању односа с Русијом, све изгледа другачије.

Тако, више разлога за бригу и размишљање о вјежби америчких специјалаца у смислу "шта ово треба да значи" има Бакир Изетбеговић, а не Милорад Додик. Наиме, као један од првих Трампових потеза најављена је стављање Муслиманског братства на америчку листу терористичких организација, посјета Египту и подршка предсједнику Ел Сисију, који је велики противник Муслиманског братства. Да је побиједила Хилари, Ел Сиси би био срушен, а Муслиманско братство враћено на политичку сцену. Братство би било нови крој за тероризам на Балкану, јер је процијењено да је Исламска држава као идеја прилично потрошена да би се око ње сунити на Балкану окупили. Слична процјена је гласила и за Ал Каиду, иако је ова организација пажљиво његована и чувана од медијских прозивки за тероризам. Зато се типовало на Муслиманско братство.

Ако Трамп одлучи да ова организација буде проглашена за терористичку, позиција Бакира Изетбеговића прилично се компликује. Наиме, и на интернету се могу пронаћи фотографије Изетбеговића и политичког врха Муслиманског братства с подигнута четири прста, што је знак припадности овој организацији. Фотографије су настале у згради Предсједништва БиХ током једног од долазака лидера Братства у Сарајево.

Наредна вјежба америчких специјалаца у БиХ биће одржана на љето у Сарајеву. До тада они који су очијукали с лидерима Муслиманског братства имаће довољно времена да размишљају о томе шта би та вјежба могла да значи.", наводи Ћеранић у ауторском тексту.

Извор: Правда