latinica  ћирилица
15/11/2016 |  17:04 | Аутор: РТРС

Сутра прва сједница одбора за прославу Дана Републике

У Бањалуци ће сутра бити одржана прва сједница Организационог одбора за прославу Дана Републике, најављено је из кабинета предсједника Републике Српске.
Палата Републике Српске - Фото: РТРС
Палата Републике СрпскеФото: РТРС

Након сједнице, која ће бити одржана у Палати Републике са почетком у 12.00 часова, предвиђено је саопштење.

Република Српска настала је 9. јануара 1992. године у Сарајеву као Република српског народа БиХ одлуком тадашње Скупштине српског народа у БиХ.

Овај датум се у Републици Српској обиљежава као Дан Републике.

У Српској је 25. септембра одржан референдум о Дану Републике на којем су грађани огромном већином одлучили да се 9. јануар и убудуће обиљежава као Дан Републике Српске.

Одлуку о расписивању референдума о Дану Републике усвојила је Народна скупштина Српске 15. јула као реаговање на спорну одлуку Уставног суда БиХ из новембра прошле године када је овај суд, на основу апелације бошњачког члана Предсједништва БиХ Бакира Изетбеговића, прегласавањем прогласио неуставним обиљежавање 9. јануара као Дана Републике.

Народна скупштина Републике Српске усвојила је 25. октобра по хитном поступку Закон о Дану Републике Српске којим је предвиђено да 9. јануар буде обиљежаван и да се празнује као секуларни празник.

Извор: Срна