latinica  ћирилица
16/11/2016 |  07:29 ⇒ 20:19 | Аутор: РТРС

Резултати референдума о Дану Републике пред Уставним судом РС (ВИДЕО)

О Дану Републике, за који су грађани Српске на референдуму већином исказали свој став, било је ријечи на сједници Заједничке комисије Народне скупштине и Вијећа народа Републике Српске.
Сједница заједничке комисије - Фото: РТРС
Сједница заједничке комисијеФото: РТРС

На сједници није постигнута сагласност о одлуци о констатовању резултата спроведеног референдума и због тога ће о том акту који је Народна скупштина усвојила прије мјесец дана, одлучивати Уставни суд Републике Српске.

Суд ће се изјаснити и о осталим актима о којима заједничка комисија, такође није постигла сагласност - о одлуци о престанку мандата члановима Републичке комисије за спровођење референдума, давању посебног овлашћења, као и о закључку у вези са извјештајем Републичке комисије о резултату референдума на питање "Да ли подржавате да се 9. јануар обиљежава и слави као Дан Републике Српске?"

Све одлуке Парламента Српске које у наслову имају ријеч референдум, наишле су на вето Бошњака у Вијећу народа Републике Српске. Тако и оне усвојене на посљедњој редовној сједници. Покретање процедуре заштите виталног нацоналног интереса није добило подршку Вијећа народа, па су одлуке усаглашаване у заједничкој комисији, и то безуспјешно.

“Акте који нису усаглашени разматраће Уставни суд Републике Српске”, изјавила је након сједнице, Нада Тешановић предсједавајућа Вијећа народа Републике Српске.

Предсједавајући Клуба Бошњака поновио је од раније познате ставове о референдуму. То што су грађани Српске огромном већином одлучили да се 9. јануар и убудуће обиљежава као Дан Републике, за Мују Хаџиомеровића нису прихватљиви резултати.

Тврди, одлука о спровођењу референдума није правно основана, јер, су, додаје, одлуке Уставног суда БиХ коначне и обавезујуће.

"Заштиту виталног националног интереса покренули смо због процедуралних пропуста, јер Народна скупштина Републике Српске у посљедњих пола године у `Службеном гласнику` објављује акте о којима није расправљало Вијеће народа, чиме је прекршен Устав Српске", каже Хаџиомеровић, који је предсједавајући Клуба Бошњака у Вијећу народа Републике Српске.

Вето су Бошњаци уложили и на усвојени Закон о Дану Републике Српске којим се 9. јануар обиљежава као Дан Републике и празнује као секуларни празник. Споран им је и Закључак у вези са овим законом.

“Народна скупштина обавезала је Владу да донесе одлуку као што је то случај са српском новом годином”, додао је Хаџиомеровић.

Покретање процедуре заштите виталног националног интереса на ове акте наћи ће се пред Вијећем народа Српске у сриједу, 23. новембра.