latinica  ћирилица
16/11/2016 |  08:47 ⇒ 08:52 | Аутор: РТРС

Поглавица афричког племена усвојио српског фотографа

Фотографа Марија Леонеа Бралића усвојио је поглавица афричког племена. Осим славе, професија му је донијела и нову породицу, па сад живи на релацији Србија–Кенија–Танзанија.
Марија Леонеа Бралића - Фото: РТС
Марија Леонеа БралићаФото: РТС

Народ Масаи упознао је сасвим случајно. На први поглед привукла га је његова лепота, а заволио их је, каже, због тога што нису материјални, што су поносни и не знају за лаж.

“Велика је ствар када ти будеш схваћен у Африци у неком племену да си моралан човјек, то је већи филтер него овдје. Овдје постоји маркетинг, постоји свашта уз то. А тамо нема лажи, нема преваре“, каже фотограф Марио Леоне Бралић.

Вијест о чудном бијелцу који шест мјесеци годишње проводи у једном племену и говори свахили прочула се по Кенији и Танзанији. Његов пријатељ поглавица одлучио је да га усвоји, а вијеће свих поглавица о томе је расправљало више од годину дана.

Данас има своју породицу из племена Масаи.

“Сад бих могао да учим и те неке табуе као језик, мотиве које су до сада морали да склоне од мојих очију иако су ме поштовали“, каже Леоне Бралић.

Неке лекције већ је савладао.

“Они поштују живот, поштују околину и имамо много да научимо од њих. Изгледа да смо, одлазећи из Африке, неке лекције заборавили или прескочили. Народ Масаи инсистира на том, живи по том систему, и здрав је, и лијеп је, и паметан је, и срећан је, што је најважније“, каже фотограф.

Усвајање бијелца није забеиљжено у историји народа Масаи. Ту, и остале специфичности свакодневног живота тог народа, Марио ће представити у књизи коју је почео да пише.

Извор: РТС