latinica  ћирилица
18/11/2016 |  10:23 ⇒ 10:39 | Аутор: РТРС

Моћи ћемо поправити оштећени ген у мозгу и излијечити тешке болести

Међународни тим научника из десетак држава свијета открио је нов начин мијењања људског ДНК, захваљујући којем ће бити могуће поправити оштећене гене у мозгу, излијечити неке неизљечиве болести, па чак и продужити људски живот, пише британски Индепендент преносећи научни рад објављен у часопису Натуре.
Медицина - Фото: Screenshot
МедицинаФото: Screenshot

Начници су своје откриће описали као "свети грал генетике" након што су новом методом успјели вратити вид мишевима који су били слијепи због пигментног ретинитиса који се појављује и код људи. У пријашњим истраживањима није било могуће промијенити ДНК у ткиву ока, мозга, срца или јетре. Ћелије се у већини ткива одрасле особе не дијеле, што научницима знатно отежава увођење промјена у оквиру ДНК. Сада је група научника предвођена професором Хуаном Карлосом Изписуаом Белмонтеом с америчког института Салк успјела модификовати ДНК у склопу недјељивих ћелија.

Техника, позната као ХИТИ, заснива се на ЦРИСПР техници. ЦРИСПР техника користи се попут неке врсте молекуларних маказа, уз помоћ којих је могуће резати и мијењати људски геном.

– Способност кориштења ХИТИ технике ради циљаног трансгеног уметања у постмитотичке неуроне и виво без преседана је и омогућиће велик напредак у подручју основних и истраживања у вези с транслацијском неурологијом – наводе научници.

Извор: Независне новине