latinica  ћирилица
18/11/2016 |  15:08 | Аутор: РТРС

"Веритас" подсјећа на страдања Срба у селима Кип и Клиса

Документационо информациони центар "Веритас" подсјетио је да се данас навршава 25 година од страдања Срба из западне Славоније у селима Кип и Клиса.
Саво Штрбац, директор Веритаса - Фото: СРНА
Саво Штрбац, директор ВеритасаФото: СРНА

"Од 12. до 18. новембра 1991. године припадници хрватске војне полиције у селима Кип /Дарувар/, под сумњом да скривају оружје војног поријекла, и Клиса /Пакрац/, ради 'измјештања' становништва похапсили су 24 цивила српске националности", наводи се у саопштењу "Веритаса".

Ти цивили су затим, како се подсјећа, одведени у Марино село, затворени су и држани у подруму импровизованог затвора "Рибарска колиба", гдке су их психички и физички малтретирали на разне начине. Шесторица су преживјели мучења, док је њих 18 ликвидирано, с тим да се за тјелима петорице још увјек трага.

За ликвидацију ових цивила, а након што је тужилаштво Хашког трибунала доставило исказе преживелих Срба, хрватско правосуђе је у марту 2008. процесуирало шесторицу припадника војне полиције које је Жупанијски суд у Пожеги у марту 2009. осудио на казне затвора од једне до 16 година због ратног злочина над цивилним становништвом.

Хрватски Врховни суд је, међутим, 23. марта 2010. због процедуралних погрешака укинуо првостепену пресуду, а делегирани Жупанијски суд у Осијеку је на поновљеном суђењу у јуну 2011. године осудио је Томицу Полета на 15 година и Жељка Тутића на 12 година затвора.

Дамира Куфнера, Павла Ванцаша и Давора Шимића је, у недостатку доказа, ослободио оптужбе, а против Антуна Ивезића оптужба је, како се подсјећа, одбијена због застаре кривичног гоњења.

Пресуду је потврдио Врховни суд Хрватске у децембру исте године.

Према подацима "Веритаса", од 8. октобра 1991. до 29. марта 1992. године у логорима "Рибарска колиба" у Марином селу и "Стара циглана" у Пакрачкој Пољани, које је основала јединица за посебне намјене хрватског МУП-а под командом Томислава Мерчепа ликвидирано је више од 100 жртава, углавном цивила српске националности.

Извор: СРНА