latinica  ћирилица
18/11/2016 |  18:57 ⇒ 19:10 | Аутор: РТРС

Ријетке фотографије амазонског племена (ФОТО)

Племе које нема додира са цивилизацијом и живи у дубоким дијеловима прашине Амазона фотографисано је из ваздуха.
Амазонско племе - Фото: klix.ba
Амазонско племеФото: klix.ba

Ријетке фотографије направљене су изнад територије Јаномами племена, а на њима се види мало село у близини границе са Венецуелом.

Претпоставља се да у Јаномами племену живи око 35.000 људи, али постоје најмање три подгрупе које немају апсолутно никаквог контакта са спољним свијетом. Ове фотографије приказују једну од те три групе.

Амазонско племе (ФОТО:кликс.ба)

У селу живи око 100 људи, а њиховој територији пријете више од 5.000 илегалних копача злата који преузимају земљу. Радници су донијели болести попут маларије у ову регију, те су затровали храну и воду живом, што је изазвало озбиљну здравствену кризу.

Удружење Хутукара објавило је фотографије како би подигло свијест и упозорило да озбиљно страхују за ова племена која су врло рањива.

Амазонско племе (ФОТО:Кликс.ба)

"У мјестима гдје живе Индијанци који немају додира са свијетом, риба, лов и биљке морају бити заштићени. Цијели свијет мора знати да су они у својој шуми и власти морају поштовати њихово право да живе ту. Копачи злата су као термити, стално се враћају и не остављају нас на миру", рекао је шаман и активиста Дави Копенава из овог удружења.

Ова племена живе од лова, риболова, банана и маниока. Међународне организације упозоравају да би она могла доживјети велику катастрофу ако се земља не заштити.

Извор: Агенције