latinica  ћирилица
22/11/2016 |  15:49 ⇒ 16:36 | Аутор: РТРС

Љековита моћ алпске руже

Листови планинског цвијета помажу код реуме, неуралгије, болова у мишићима, хипертрофије простате.
Алпска ружа (Фото:kakolijeciti.com) -
Алпска ружа (Фото:kakolijeciti.com)


 
 
 Зимзелена биљка алпска ружа (Rhododendron ferrugineum), грмолико расте искључиво на високим планинама. Због раскошних, розикасто-црвених гроздастих цвјетова налик ружиним, поистовјећују је са њом, иако припада породици вресова. Потиче из подручја Алпа, Пиринеја и сјеверних дијелова Апенина. Може да живи дуже од једног вијека, лако се прилагођава тешким условима, температурним промјенама, суши.

Љековити дио су листови, који када се смрве, ослобађају пецкајући мирис, а укус им је опор. Спремљени по хомеопатском принципу лијечења, подстичу излучивање зноја и урина. Користе се у лијечењу реуматизма зглобова, неуралгичних болова и болова у мишићима, хипертрофије простате. Истраживања су показала и да штите кожу од УВ зрачења, јер садрже једињења која их чине изврсним антиоксидансом.

Међутим, алпска ружа је и умјерено токсична, па би требало водити рачуна о њеној употреби. Ако се са коришћењем претјера, може да изазове повраћање и друге проблеме дигестивног, нервног, респираторног тракта, као и крвотока.

Пасдрен

Биљка пасдрен (Rhamnus catharticus) је разгранати жбун висок до три метра, распрострањен је у свим крајевима Балкана. Пасјаковина се, како ову биљку још зову, може видјети на сувим, сунчаним и каменитим теренима, а најчешће у храстовим шумама. Љековити дио је осушени округли црни плод, који има по четири тамномрке сјеменке. Од корисних састојака садржи рамноемодин, по којем је и добио латински назив, рамнокатартин и емодин-антанол, као и флавоинске хетерозиде, пектине, слузи, обојене и горке материје, шећере.

Плод се користи за израду галенских препарата, декокти, сирупа, течног екстракта. Дјелује као благи лаксатив и диуретик. Као лаксатив је погодан и за дјецу, која имају хроничан затвор. У већини чајева за чишћење и нормализацију метаболизма се налази плод пасдрена.

У мају се појављују жутозелене, гроздасте цвасти, а плод се бере у касну јесен, прије мразева, када потпуно сазри. Уколико вријеме дозвољава, суши се на сунцу, затим у сушарама или у танком слоју на промајном мјесту у хладу. Осушен плод је у почетку помало сладак, али временом постаје горак и непријатан уз дискретан мирис. Осим за лијечење, користи се и у изради сликарских акварелних боја.

-ЗА негу коже користе се и биљне матичне ћелије алпске руже, које су открили стручњаци током истраживања. "Спаковане" у виду тоника, дубински хидрирају кожу, регенеришу је, јачају њену виталност и подстичу самообнављање епидермалних матичних ћелија, односно поправљају ДНА и одлажу процес старења.

Да би се постигао очекивани ефекат, потребно је свакодневно ујутру и увече, прије уобичајене његе лица, врата и деколтеа, нанијети тоник са биљним матичним ћелијама.

Извор: Вечерње новости