latinica  ћирилица
22/11/2016 |  16:16 ⇒ 20:47 | Аутор: РТРС

Како се продором арапског капитала у БиХ, радикализују односи и исламизују институције? (ВИДЕО)

Експерт за Балкан и питања безбједности из Њујорка Гордон Бардош у најновијој анализи упозорава на посљедице које би на БиХ могао да има продор капитала и људи са блиског истока. Истиче да би то могло да прошири постојеће етничке подјеле у већ дубоко подијељеном бх. друштву.

Још Алије Изетбеговића, СДА настоји да исламизује институције и територију под својом контролом. Бардош тврди да су током босанског џихада Изетбеговић и СДА успоставили муслиманске бригаде и тајне муслиманске обавјештајне организације. Економска помоћ Саудијске Арабије деведесетих година имала је вјерску агенду.

Бардош наглашава да је Судијска Арабија је потрошила једну милијарду америчких долара на “Исламске активности“ у Босни између 1992-1998.године.

Он истиче да су арапске земље у скорије вријеме повећале економску помоћ БиХ, посебно у доминантно муслиманским дијеловима. Истичу отварање катарске тв мреже, повећан број арапских туриста, али и улагања у велике стамбене комплексе, истичући да у некима од њих није дозвољен улазак бх. држављанима, док је арапски службени језик.

- Студије арапског језика постаје веома популарне у дијелу Сарајева који често посјећују арапски туристи и инвеститори, а такси возачи, радници у ресторанима, хотелима, трговци, сви се такмиче да привуку арапски бизнис, истиче Бардош и додаје - Још злослутније да арапски посјетиоци за своје возаче, водиче и помоћнике унајмљују људе из локалних вехабијских/селафијских заједница.

Подсјећа да они који критикују такве трендове постају мета милитантних исламиста и да ће то довести дао политичке и друштвене подјеле између Бошњака, Хрвата и Срба. Подсјећа и да су поједини бошњачки политичари и експерти критиковали Бакира Изетбеговића због подршке арапском продору.

Бардош говори и о антиамеричким и антисемитским порукама које стижу од радикалних исламиста, али и финансирању милитантног исламистичког покрета у региону, па чак и финансирању Исламске државе преко БиХ.