latinica  ћирилица
22/11/2016 |  18:14 | Аутор: РТРС

Вујановић очекује интензивнију ратификацију Протокола НАТО

Црногорски предсједник Филип Вујановић вјерује да ће ратификација црногорског Протокола о приступању НАТО бити интензивирана, након позива генералног секретара Алијансе, Јенса Столтенберга, да парламенти држава то учине што прије.

"Вјерујем да ће његова ријеч бити охрабрење убрзања процедуре и убијеђен сам да ћемо у наредним мјесецима имати интензивну ратификацију која ће у значајној мјери бити посљедица овог апела. Са друге стране, вриједност те поруке и оцијени значаја приступања Црне Горе НАТО-у", рекао је Вујановић.

Он је поручио да ће Црна Гора бити поуздан партнер НАТО-а.

"А НАТО очигледно цијени да је процес проширења од нарочите важности за НАТО. Тако да ме врло охрабрава његова порука. Он је то и аргументовано образложио и надам се да ће порука бити додатни мотив да се убрза ратификација Приступног протокола", рекао је Вујановић.

Столтенберг је на јучерашњој сједници Парламентарне Скупштине НАТО-а, позвао државе које још нису ратификовале Протокол о приступање Црне Горе Алијанси да то учине што прије, како би та земља наредне године постала пуноправна чланица тог војног савеза.

Извор: Танјуг