latinica  ћирилица
23/11/2016 |  12:19 ⇒ 12:30 | Аутор: РТРС

Кромпир гаје испред зграде

Становници главног града Аустрије могу да саде воће и поврће на јавним површинама. На леју се чека и до три године.
Башта - Фото: Novosti.rs
БаштаФото: Novosti.rs

Становници Беча могу да се баве баштованством, чак и ако живе у солитеру и немају своју башту.

Бечлије, које желе, могу око стабала на јавним површинама да засаде и гаје воће и поврће, а потребно је само да о намјери обавијесте општину у којој станују. Јер, мјеста су у градским баштама ограничена.

Још једна могућност за бављење баштованством у Бечу су такозване баште у комшилуку у којима се сади воће, поврће и зачинско биље. Рецимо, прије пет година у општини Мајдлинг у Бечу уређена је једна оваква градска башта. Након рушења једне зграде, парк у тој општини је проширен, па је измећу осталог уређено 20 леја које су дате на коришћење околним становницима који су били заинтересовани. Да је међу Бечлијама заинтересованост за градске баште велика, свједочи и податак да се након пријављивања чека и до три године на леју.

Корисници башта су различитих профила, па се међу њима могу наћи студенти, пензионери и предшколске установе. Једном мjесечно се организују окупљања у баштама где могу да размене искуства и знања. У вријеме годишњих одмора постави се табла “Молим вас залијевати“ која се забоде у леју и баштован-аматер може да буде сигуран да ће се неко побринути за његове биљке.

Већина баштована се сама организује у виду удружења и има сопствена правила. О корисницима леја се води евиденција и чим неко преда своју, врло брзо се нађе замјена. Чак је могуће основати и сопствену башту. За то је потребно наћи парцелу, договорити се са власником и дефинисати правни оквир.

Ко сам не жели да се бави баштованством, а радо би убирао плодове, на располагању му стоје градски воћњаци. Агенција за обнову града је у сарадњи са градским Секретаријатом за шумарство и пољопривреду засадила 80 различитих воћки на 2.000 квадратних метара. Понуда обухвата најтраженије воће као што су јабуке и крушке, али и дивље и ријетке сорте, попут монголске трешње. Ова башта је доступна сваком ко живи у комшилуку и жели сам да бере своје воће.

Зелене фасаде, комунални вртови и урбано баштованство су међу алтернативним концептима којима градска власт Беча жели да повећа зелене површине.

У Шенбруну, поред једног од најлепших аустријских двораца, налази се башта на којој се узгајају цвијеће, воће и поврће.

На површини од 4.000 квадратних метара, гдје је царица Сиси некада уживала у шетњи, сада дјеца могу да науче основе баштованства, а исто важи и за туристе.

Извор: Новости