latinica  ћирилица
23/11/2016 |  15:54 | Аутор: РТРС

Хрватска: Ухапшен Србин због наводног ратног злочина

Хрватска полиција ухапсила је јутрос Србина Жељка Вујашковића /61/ због наводно почињеног ратног злочина 90-тих година, саопштио је Информационо-документациони центар "Веритас".
Хапшење - Фото: илустрација
ХапшењеФото: илустрација

Вујашковић, родом из Вировитице, ухапшен је на граничном прелазу код Шида приликом уласка из Србије у Хрватску.

Хрватска полиција је о хапшењу обавијестила Жељковог сина Предрага који живи у Њемачкој, не наводећи зашто га конкретно терети, али су му рекли да ће у току дана бити пребачен у затвор у Пожегу, будући да је тамошњи Жупанијски суд 1995. године расписао потјерницу за њим.

Међутим, истиче се у саопштењу "Веритаса", Вујашковић се не налази на списку Државног тужилаштва Републике Хрватске осумњичених, оптужених и осуђених пред хрватским правосуђем за ратне злочине са стањем на дан 31. март 2013. године.

Вујашковића не само да нема на том списку на коме је 1.577 имена, него га није било ни на претходним списковима које је Хрватска службено достављала Србији.

Према ријечима његових рођака, Жељко је подручје Вировитице напустио почетком 1992. године и настанио се у Илоку, гдје је до 1995. године радио у полицији Републике Српске Крајине и обављао функцију командира ријечне флотиле.

Послије тога је прешао у Србију и настанио се на подручју Смедерева.

Посједује држављанство Србије са чијим документима је путовао и у Русију и у више европских земаља и није имао никаквих проблема.

Јутрос је аутобусом кренуо у Хрватску с намјером да у Товарнику регулише и хрватске папире са којима је планирао да отпутује у Њемачку код сина и лакше се запосли.

На основу међународних потјерница које је расписао Биро Интерпола у Загребу, широм свијета до сада је ухапшено 161 Србин, од којих су 54 изручена Хрватској.

До сада је против двадесеторице поступак обустављен или је оптужба одбијена, углавном након преквалификације дјела ратног злочина у оружану побуну, што има за посљедицу губитак обештећења за вријеме проведено у притвору.

Оволики број обустава поступака против лица са Интерполових потјерница указује и на злоупотребу Интерпола од Хрватске, наводи се у саопштењу.

Извор: СРНА