latinica  ћирилица
24/11/2016 |  14:12 ⇒ 20:12 | Аутор: РТРС

Влада: Одлука МО БиХ о продаји војне имовине незаконита! (ФОТО/ВИДЕО)

Влада Републике Српске усвојила је Информацију о поступању Министарства одбране БиХ у поступку продаје секундарних сировина.
Војна имовина (фото: www.atvbl.com) -
Војна имовина (фото: www.atvbl.com)

Како се наводи у Информацији, министар одбране БиХ Марина Пендеш донијела је 31.октобра ове године измјењену Одлуку о продаји секундарних сировина, којом се предвиђена продаја сировина дефинисаних Споразумом о коначном располагању свим правима и обавезама на покретној имовини која ће и даље служити за потребе одбране. Министарство одбране је након тога објавило и јавни оглас.

У Владиној информације се наводи да је овакво поступање Министарства спорно, јер је оно није стварно надлежно за доношење оваквих одлука, поготово када се узме у обзир да се у контексту поменутог Споразума ради о продаји покретне војне имовине која је у власништву БиХ.

Ентитети који су корисници средстава од продаје нису учествовали у одређивању почетних цијена секундарних сировина, нити у изради огласа.

"Сматрамо да је Одлука о продаји којим Министарство отуђује државну имовину и која при томе није донесена по основу закона већ интерног правилника незаконита и неприхватљива у свакој иоле правној држави", стоји, између осталог, у Информацији.

Поводом ове Информације, Влада Републике Српске је задужила Министарство трговине и туризма да Информацију са свим прилозима достави Савјету министара и Министарству правде БиХ ради оцјене законитости спорне Одлуке о продаји секундарних сировина, стављања ван снаге и поништавања Јавног огласа који је објављен на основу спорне одлуке.

Министартво трговине и туризма задужено је да са предметном информацијом упозна и Правобранилаштво Републике Српске, те да по овом питању организује састанак представника Министарства и замјеника министра одбране БиХ за управљање ресурсима Бориса Јеринића.

Вриједност секундарних сировина који су настали од уништења муниције и наоружања - месинг, жељезо, челик и алуминијум - процјењено је на 10 милиона КМ.

Вршилац дужности директора републичке Дирекције за промет наоружања и војне опреме Драган Капетина рекао је да је БХ министарсво расписало оглас за продају сировина без да су српски представници учествовали на сједници заједничке комисије и имали у увид у одређивања цијена лотова.

Упозорава да је министарство потцијенило вриједност сировина, истичући да су је процјенили на пет милиона КМ, чиме ће, како наводи, бити оштећени буџети ентитета.

Капетина је истакао да представници Републике Српске у Министарству одбране БиХ ништа нису урадили да ова одлука буде стављена ван снаге, јер Министарство одбране БиХ и министар не могу доносити одлуку о продаји секундарних сировина, већ извршни орган Савјет министара БиХ.

Одлука о продаји секундарних сировина
Фото: РТРС

Одлука о продаји секундарних сировина
Фото: РТРС

Одлука о продаји секундарних сировина
Фото: РТРС

Одлука о продаји секундарних сировина
Фото: РТРС