latinica  ћирилица
24/11/2016 |  16:04 ⇒ 16:06 | Аутор: РТРС

Градоначелница Варшаве: Отворите подруме мачкама луталицама

Градоначелница Варшаве Хана Гронкјевич Валц апеловала је на Варшављане и управнике зграда да помогну уличним мачкама луталицама током зиме, тако што ће им оставити отворене прозоре подрума и могућност да ту нађу уточиште да се огрију.
Мачка и миш - Фото: РТС
Мачка и мишФото: РТС

У позиву да се уличним мачкама омогући улаз у подруме и приступ води, градоначелница је навела да су јесен и зима тежак период за све животиње.

„Град Варшава апелује на грађане престонице да се активно укључе у помоћ животињама које су стални дио градског екосистема. Боравак мачака луталица у градским подрумима ефикасно и на природни начин спречава премножавање мишева и пацова“, навела је градоначелница Варшаве.

На око 30.000 уличних мачака становници не гледају као на луталице, иако немају власнике, већ као на „четоворножне комуналце“ који помажу еколошки у дератизацији града.

„Мачке које слободно живе на улици су веома важан дио екосистема. На природан и ефикасан начин нас штите од присуства и премножавања глодара, прије свега мишева и пацова. Не гледа се на њих као на луталице без власника. Забрањено је да се хватају, одвозе и да им се на било који начин отежава живот“, казала је о бризи градских власти за 29.618 варшавских маца уличарки портпаролка града Агњешка Кломб у јануару, када је направљен и званични попис.

У посљедње три године градске власти Варшаве набавиле су за прехрањивање уличних маца 950.000 килограма хране, а неки градови у Пољској, који су као и Варшава израчунали да им се и финансијски исплати брига о мачкама луталицама, чак бесплатно дијеле заинтересованим грађанима и четвртима дрвене мачје хотеле, мултиплекс кућице за више мачака.

Извор: РТС