latinica  ћирилица
26/11/2016 |  11:05 ⇒ 27/11/2016 | 12:07 | Аутор: РТРС

Додик: Приоритет закони о Уставном суду БиХ и о враћању надлежности (ВИДЕО)

Предсједник Српске Милорад Додик истакао је да ће питање Уставног суда БиХ бити приоритет у наредном периоду, нагласивши да ће у вези с тим тражити окупљање свих Срба. Додао је да ће од опозиције тражити да се понаша корисно за Републику Српску.
Милорад Додик - Фото: РТРС
Милорад ДодикФото: РТРС

Истовремено, биће тражено и враћање одузетих надлежности Републици Српској, кроз законе који ће то вратити у првобитно стање, а који ће ускоро бити припремљени, рекао је Додик. Као примјер проблема одузимања надлежности правним насиљем у БиХ, Додик наводи питање војне имовине која се жели отети Републици Српској. 

Већ након доношења редовних годишњих одлука, као што је буџет, биће рађено на Закону о Уставном суду БиХ, рекао је предсједник Додик у интервјуу за Српску новниснку агенцију, истакавши да о том питању очекује подршку свих српских странака.

- У БиХ не смије да буде више никаквих одлучивања, док се не одлучи о Уставном суду. Уставни суд је једно декадентно мјесто у којем се ради под плаштом неке велике приче и намјештених амбасадора који говоре како је то правично, али они у својој земљи не би трпјели да одлуке буду доношене са стране - наводи Додик.

Када је ријеч о преносу надлежности, у догледно вријеме биће, каже Додик, припремљени сви закони који ће регулисати повратак у првобитно стање.

- Предложићемо на надлежна мјеста, а ако неће - знаћемо да неће, али ћемо тада то знати институционално. Формално-правна позиција БиХ је Дејтонски споразум и његов Устав. Оно што пише у Уставу је потпуно различито од онога што јесте у стварности, и ту стварност треба преиспитати и довести у уставне оквире и то је идеја, а не да ли ће Бакир Изетбеговић  зауставити историју на мјесту кад њему одговара - каже Додик.

Као примјер проблема одузимања надлежности што се чини правним насиљем у БиХ, Додик наводи питање војне имовине која се жели отети Републици Српској. Он је напоменуо да нигдје у Уставу и Дејтонском споразуму не пише да имовина припада БиХ, већ је наведено да БиХ припадају изричито дата овлаштења, а све остало ентитетима.

- Ово је моменат у којем ће се БиХ дијелити - или ће наставити даље или неће. Ово је безочна отимачина. Нађите ми уставни основ за једну такву одлуку. То њих не интересује, али мене интересује. Уставни основ нек ми покажу, па ћу то поштовати - истиче Додик.

Уз подсјећање, да Српска има припремљен закон у коме је наведено да се одлуке Суда и Тужилаштва БиХ неће примјењивати на територији Републике Српске, Додик упозорава да таква злоупотреба институција од Бошњака, попут ове у случају имовине, доводи Српску до тренутка када ће донијети тај закон.

- Па да видимо ко ће натјерати Републику Српску да се другачије понаша. Хоћете ли нам увести санкције? Уведите шта хоћете. То је превара и насиље, прича из турског вакта "кадија те тужи, кадија ти суди, а ти Србине има да ћутиш". Е, сад смо у неком другом вијеку - каже Додик.

Предсједник Српске је позвао амбасадоре да се баве својим амбасадорским пословима и да престану да држе политичке придике, попут оних које је британски амбасадор Едвард Фергусон изнио јуче - 25. новембра, када Бошњаци обиљежавају "дан државности БиХ" који не постоји ни у једном закону, нити га прихватају сви у БиХ. Срби никада не смију да забораве да је Велика Британија предложила Савјету безбједности УН резолуцију којом би се српском народу за сва времена утиснуо печат геноцидности и да и то говори колико су спремни да нас уваже, поручио је Додик.