latinica  ћирилица
28/11/2016 |  17:57 | Аутор: РТРС

Бундева, у златној кришци је тајна љепоте

Жућкасто и наранџасто месо бундеве је због нутритивних особина изузетно благотворно за организам. Осим мањих количина бјеланчевина, угљених хидрата и масти, она садржи и витамине Б групе, витамин Ц, а због витамина А важна је за здравље очију.
Бундева, - Фото: РТРС
Бундева,Фото: РТРС

У њој има и масних уља, пектина, бјеланчевина, шећера, манганових соли, фосфорне киселине, али и минерала, калијума, фосфора, калцијума, гвожђа. Бундева садржи и витамин Т, који се ријетко налази у другом поврћу, а одговоран је за убрзавање метаболизма. Зато је идеална намирница за дијетални режим исхране. Може се кувати или пећи, а од ње се прави и сок.

- Бундева је одлична храна за гојазне особе, дијабетичаре, као и особе са обољењима желуца и танког цријева. У народној медицини препоручује се као диуретик, нарочито за особе које пате од реуме, гихта, запаљења бубрега или бешике.
Бундева се не узгаја само због јестивог плода већ и због сјеменки.

- Грицкајући сјеменке, добијамо и омега-3 масне киселине, познате чуваре срца, али и доброг расположења. Сјеме бундеве олакшава тегобе обољелих од простате, који треба да га једу свакодневно. Кад се љушти сјеме бундеве, треба пазити да се не уклони и танка, сивозеленкаста кожица, у којој се налази највише љековитих састојака.

Сок од бундеве

Лијек за кардиоваскуларне болести, болести бубрега и проблеме с варењем можете направити тако што ћете три килограма очишћене бундеве исећи на кришке. У седам литара воде ставите два килограма шећера, па скувајте бундеву. Додајте на крају двије кесице лимунтуса и сипајте сок у флаше. Чувајте на хладном мјесту и пијте по потреби.

Извор: Агенције