latinica  ћирилица
30/11/2016 |  10:51 ⇒ 10:58 | Аутор: РТРС

У Бањалуци наставна база за баромедицину

Завод за физикалну медицину и рехабилитацију "Др Мирослав Зотовић" у Бањалуци једина је медицинска установа у БиХ која има вишемјесну хипебаричну комору, а овај завод је и наставна база за баромедицину.
Завод за физикалну медицину и рехабилитацију "Др Мирослав Зотовић" - Хипербарична комора - Фото: СРНА
Завод за физикалну медицину и рехабилитацију "Др Мирослав Зотовић" - Хипербарична комораФото: СРНА

Снежана Кутлешић Стевић, специјалиста пулмологије и баромедицине рекла је да је Центар за хипербаричну медицину и третман хроничних рана који ради 11 година једини ове врсте у Републици Српској.

Она је навела да Центар располаже једномјесним коморама које користе, између осталог, пацијенти са двоструким ампутацијама, пацијенти са зараженим хроничним ранама.

- Вишемјесна комора може да прими десет пацијената уз пратњу медицинске прве помоћи - рекла је Стевићева.

Према њеним ријечима, избор коју ће комору користити пацијенти прави се на основу тријаже, односно врсте обољења.

- Ми се бавимо хипербаричном медицином из медицинских разлога, али се у склопу ове медицине бавимо и рониоцима. Током терапије, пацијенти користе 100 процентни кисеоник, који побољшава периферну циркулацију - каже она.

Да би пацијенти били изложени притиску од двије атмосфере, претходно морају проћи контроле.

- Пацијенте упућују специјалисти реуматологије, васкуларни хирурзи, специјалисти ендокринологије, офтамологије, оториноларингологије, а дијагнозе су гасна гангрена, тровање угљен- моноксидом, декомпресије, компликације шећерне болести, запушени крви судови - навела је Стевићева.

Она је напоменула да ова терапија има смисла и код низа других неуролошких обољења.

Због ограничености капацитета, у овој установи су дуге листе чекања и тренутно је 800 пацијената на чекању обнове терапије.

Стевићева каже да прије третмана у хипебаричној комори пацијенти треба да добију сагласност кардиолога, ураде рентгенски снимак плућа и додатну медицинску документацију у вези са дијагнозом.

Она је рекла да је терапија безболна и безбједна јер је под надозорм медицинском тима, да пацијент током терапије не осјећа ништа осим притиска у ушима, а удахнути кисеоник одлази на сва мјеста гдје су запушени крви судови.

Извор: СРНА