latinica  ћирилица
02/12/2016 |  09:54 ⇒ 09:58 | Аутор: РТРС

Трамп: Зид ће имати врата, престајемо са рушењем влада

САД ће престати са покушајима да руше владе широм свијета и сарађиваће са другим земљама које се боре против тероризма.
Доналд Трамп - Фото: АП
Доналд ТрампФото: АП

То је поручио новоизабрани предсједник САД Доналд Трамп током своје "турнеје захвалности" и обећао почетак "нове ере мира".

"Уништићемо Исламску државу. Истовремено, водићемо се новом спољном политиком, која коначно учи на грешкама из прошлости. Престаћемо да настојимо да збацујемо режиме и владе", рекао је Трамп у првом обраћању током "турнеје захвалности" у Синсинатију, преноси “Вашингтон Екземајнер“.

Он је нагласио да ће САД сарађивати са сваком земљом која је заинтересована да уништи такозвану Исламску државу, пренио је Тас.

"Сарађиваћемо са сваком земљом, која је вољна да нам се придружи у настојају да поразимо ИД и радикални исламски тероризам", рекао је Трамп.

Новоизабрани предсједник САД обећао је да ће "излијечити дубоке ране Америке" наводећи да та земља нема другог избора него да се уједини и одбаци нетрпељивости, наводи АФП.

"Ми смо веома подијељена нација, али нећемо бити подијељени дуго. Ми ћемо пронаћи заједнички језик и урадићемо посао како треба. Осуђујемо нетрпељивост и предрасуде у сваком облику и одбацујемо језик искључености и подјела", рекао је Трамп пред више хиљада присталица у арени у Синсинатију.

У Индијани, коју је претходно посјетио, Трамп је поновио да ће изградити зид дуж америчко-мексичке границе.

"Људи говоре 'Мислите ли да ће Трамп изградити зид?' Вјерујте ми, изградићемо зид", поручио је Трамп у кратком обраћању обезбјеђењу у компанији за производњу климатских уређаја у Индијани.

Он је додао да ће зид имати "врата" кроз која ће моћи да пролазе легални имигранти. АП подсјећа да је након интервјуа, који је Трамп дао убрзо након предсједничких избора у САД, изгледало да ће он одустати од плана да изгради зид.

Тада је, наводи америчка агенција, он рекао да ће размотрити да подигне ограду на одређеним мјестима дуж границе.

Трамп је у четвртак кренуо на, како ју је назвао, " турнеју захвалности" у оквиру које је прво посјетио Индијану, а потом одржао говор на скупу у Синсинатију, у Охају.

Охајо је једна од кључних савезних држава, која је помогла Трампу да на изборима побиједи бившу државну секретарку САД Хилари Клинтон.

Извор: Танјуг