latinica  ћирилица
02/12/2016 |  22:18 ⇒ 22:21 | Аутор: РТРС

Нови природни елементи добили имена по Москви, Јапану...

Почетком ове године откривена су четири нова природна елемента који су добили своје позиције у периодном систему – 113, 115, 117 и 118. Четири елемента недавно су добила и занимљива имена.

Како се нови елементи називају по научнику који га је открио или универзитету, граду или држави у којој је откривен, тако је нови елемент донедавно познат као "117" добио назив по држави, односно – Тенесију.

Слично као тенесин, новооткривени елементи 113, 115 и 118 добили су називе нихониј (по држави открића – Нихон је варијанта назива Јапан), московиј (по руској Московској области) и оганезон (по вођи тима који га је открио - Јурију Оганезиану).

Називање елемената по државама и регијама је забиљежено раније, а неки од примјера су германиј и еуропиј.

Московиј и оганезон откривени су у лабораторији Института за нуклеарна истраживања у руској Дубни, док је нихониј откривен заједничким трудом руских и јапанских научника.

Тенесин је створен у Националној лабораторији у америчкој држави Тенеси. Ријеч је о супертешком елементу који се не појављује у природи, а који настаје зрачењем једној изотопа другим изотопом.

У овом случају ријеч је о калцијуму 48 и беркелијуму 249 који у неким случајевима приликом сударања креирају тенесин. Тенесин спада у групу халогена као што су хлор или флуор, али је за разлику од своје "браће" изузетно нестабилан и може постојати само дјелић секунде након стварања.

Нихониј, оганезон и московиј су изузетно радиоактивни. Нихониј има неке карактеристике алуминија и препознаје се као посттранзициони метал, за оганезон припада племенитим гасовима, док московиј припада посттранзицијским металима и има неке особине водоника и арсена.

Извор: Агенције