latinica  ћирилица
03/12/2016 |  09:26 | Аутор: РТРС

За притисак зими јача доза лијекова

Када спољна температура пада, артеријски крвни притисак расте, јер се крвни судови сужавају. У зимском периоду чешћа је појава повишених вриједности притиска и због сланије хране, јер многи не могу да одоле зимници и домаћим сухомеснатим специјалитетима.
Илустрација - Фото: Screenshot
ИлустрацијаФото: Screenshot

- Антихипертензивну терапију неопходно је прилагођавати према годишњем добу, јер је зими потребна већа употреба диуретика и лијекова који шире крвне судове - каже професорка др Весна Стојанов, кардиолог и клинички хипертензиолог Клиничког центра Србије.

Према најновијим препорукама за превенцију кардиоваскуларних болести из августа ове године циљане вриједности крвног притиска за пацијенте старије од 60 година су 140-150/80-90 ммХг.

- Уколико су вриједности притиска стално изнад циљних, требало би да се потражи помоћ љекара ради корекције терапије - каже др Стојанов.

Током 24 сата вриједности крвног притиска се стално мијењају. Највише су у раним јутарњим сатима, а најниже од 23 часа до два ујутру.

- Важно је да се крвни притисак увијек мјери у исто доба дана прије или послије терапије - објашњава др Стојанов.

Мјерење је неопходно поновити три пута у размаку од пет минута, затим сабрати све три добијене вриједности и подијелити са три, јер је средња вриједност најпоузданији показатељ. При томе, притисак никако не би требало да се мјери апаратима који се постављају на зглоб руке, већ искључиво онима са манжетнама одговарајуће величине које се постављају на надлактицу лијеве руке. Ако су вриједности притиска стално повишене, или ако има наглих јутарњих скокова, или се пацијент ноћу буди због главобоље обавезна је посјета љекару.

Извор: Вечерње новости