latinica  ћирилица
03/12/2016 |  11:03 ⇒ 11:05 | Аутор: РТРС

Вукан Ковач- мајстор који има кључ за све проблеме (ВИДЕО)

Мајсторство и златне руке занатлија одувијек су били веома цијењени, а посебно ако се ради о занату који није свакидашњи.
Требиње - Радионица на точковима - Фото: РТРС
Требиње - Радионица на точковимаФото: РТРС

У Требињу сви знају за Вукана Ковача и сви ће вам рећи да је то мајстор који има кључ за све проблеме. И не само то, има и јединствену радионицу на четири точка. Екипа РТРС-а из Требиња "ухватила" је Вукана и његову путујућу радњу, а гдје друго него под чувеним Платанима. 

Вукан је власник радионице на четири точка, покретне занатске радње, јединствене у Требињу, у којој можете израдити дупликат за било који кључ, од старих калауса до модерних, тачкастих и кључева са кодовима.

- Кад неко донесе кључ прво се погледа тип, па се по моделу прави дупликат. Машина је мала, али јако скупа, добро је "наштелована" и врло једноставна за употребу. Сезоне за овај посао нема, мада људи љети чешће губе кључеве, али опет зими се више ломе у замрзнутим бравама - каже Вукан.

Вукан је мајстор за кључеве и све браве, али се, признаје, мање бави поправкама кључаоница. У случају крађе или обијања, додаје у шали, био би први на листи осмуњичених. Посла је све мање, зарада тек ситни додатак мјесечном буџету, али радионица се не напушта и не затвара без обзира на кризу.

Најшечће је под Платанима, најпрометнијем мјесту у граду, па уз звук бруса и турпије Вукан чује и све градске новитете. Често му сврате познаници, на чашицу разговора и чашицу љуте.

- Живо је под Платанима, стално сам са људима. Долазе и туристи, фотографи интересантна им је ова радионица. Прочуло се за Вукана, долазе људи из Дубровника и Херцег Новог, направе кључ и још понешто тргују - каже Вукан.