latinica  ћирилица
03/12/2016 |  15:32 ⇒ 21:06 | Аутор: РТРС

Мирјанић-Аџић: Привредна зона "Лиман" значајна за Српску (ВИДЕО)

Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Стево Мирјанић данас је у разговору са начелником општине Градишка Зораном Аџићем подржао иницијативу за изградњу привредне зоне "Лиман" која би била од значаја за Републику Српску.
Министар Мирјанић са начелником Градишке Аџићем - Фото: СРНА
Министар Мирјанић са начелником Градишке АџићемФото: СРНА

Мирјанић сматра да би нова зона представљала интерес Републике Српске и веома важан развојни сегмент не само за општину него и шире.

"Министарство ће подржати онолико колико је у његовој надлежности, али се нада да ће и Влада дати подршку једном таквом правцу развоја", рекао је Мирјанић и додао да подржава новог начелника и структуре у општини да заврше послове у вези са изградњом агрозоне у Новој Тополи.

Мирјанић је навео да је земљиште најважније питање из области пољопривреде јер на подручју општине Градишка има више 7.500 хекатара земљишта по основу ранијег Пољопривредног добра "Младен Стојановић". Он је додао да је једним дијелом то земљиште дато под концесију, а једним под закуп.

Он је напоменуо да има још државног земљишта које није најбоље уређено у смислу да се да корисницима, те је урађена инвертаризација, али још није донесена одлука како да га произвођач искористи.

Мирјанић је истакао да је договорено да одлука о томе буде донесена одмах по конститусању власти, те да у наредних неколико седмица или мјесеци буде "чиста ситуација са становишта располагања земљиштем и давања у кориштење било под закуп или под концесију".

"Када је ријеч о закупу има око двије хиљаде хектара", каже Мирјанић.

Мирјанић је рекао да су, када је ријеч о водопривреди, разговарали о програмима који су у току, који највећим дијелом треба да буду завршени идуће године, као и они које треба започети у 2017, а односе се на реконструкцију савског насипа и свих црпних пумпи на том подручју.

Мирјанић је указао и на потребу да се обезбиједи потпуно одржавање реконструисаних објеката или оних који су релативизирани по основу пројекта Европске инвестиционе банке, као и услови да се њиховом реализацијом обезбиједи наводњавање.

"Ми смо већ при крају пројекта који се односи на изградњу мањих акумулација
које ће бити погодне за наводњавање воћарских плантажа и друге производње, као и неких других елемената битних за развој пољопривреде", додао је Мирјанић.

Начелник општине Градишка Зоран Аџић оцијенио је састанак са Мирјанићем као конструктиван, те напоменуо да је договорено да ће приоритет бити реконструкција градске црпне станице, те да ће Министарство финансирати санацију примарних и секундарних канала за одвод подземних вода, који ће се уклапати у систем црпних станица на подручју општине.

Он је додао да је било ријечи о могућности инфраструктурног опремања агроиндустријске зоне у Новој Тополи, о завршетку канализационе мреже, као и да је покренуто питање привредне зоне "Лиман" која треба да "настане" заједно са мостом на Сави.

Током састанка разговарано је и о постојећим прерађивачким капацитетима на подручју Градишке, прије свега, пољопривредним као што је "Левита", те о систему наводњавања поткозарских плантажа, што представља битан развојни правац општине Градишка, као и о довођењу стратешких инвеститора.

Он је напоменуо да је циљ општине да се дио земљишта додијели малим предузећима, односно газдинствима којима је потребно 20 до 30 хектара да би подигли ниво производње и упослености.

Извор: Срна