latinica  ћирилица
03/12/2016 |  17:09 ⇒ 20:36 | Аутор: РТРС

Не стишава се бура због скандалозне одлуке Уставног суда БиХ (ВИДЕО)

Након што је Уставни суд БиХ поништио резултате референдума у Српској, стручна јавност, аналитичари и грађани Српске, јединствени у ставу да одлука Уставног суда БиХ води ка новој дестабилизацији у БиХ.
Уставни суд БиХ - Фото: РТРС
Уставни суд БиХФото: РТРС

Сагласни су и да је одлука овог суда темељена на политичким интересима, а не на праву, али истичу да она неће утицати на прославу Дана Републике.

Грађани Српске истичу да је њихова воља изражена на референдуму и да не може бити поништавана судским одлукама.

Анкетирани кажу да не могу поништити оно што је народ изгласао, што је народна воља; да је то доказ да је један народ игнорисан; да ће српски народ у Републици Српској и даље славити свој рођендан...

Правни експерти тврде да ова одлука Уставног суда БиХ није темељена на праву, већ на политичким интересима једног народа, који ју је, уз помоћ странаца, донио прегласавањем српских судија.

- Ово је пар екселанс политичка одлука и политички суд. Ја мислим да ове судије једноставно знају да гријеше, али гријеше као да имају правно сљепило, каже академик Рајко Кузмановић.

 

Крстан Симић, правни стручњак, каже да је ипак овдје Уставни суд отишао на врло танак лед у погледу своје надлежности и да је почео арбитрирати о стварима које нису његова надлежност.

Сличног мишљења и политички аналитичари. Доношењем одлука прегласавањем, на штету једног народа, Уставни суд само ствара нове подјеле и производи нове кризе.

- Ово ће бити само једна у низу одлука Уставног суда БиХ која се неће спроводити, имајући у виду да ће РС наставити да обиљежава тај дан. Са друге стране, она може бити генератор неког продубљивања криза и нових неспоразума између Сарајава и Бањалуке, истиче политички аналитичар Драган Ђукановић.

Огласили су се и Ветерани РС који су поручули да су овакве Одлуке Уставног суда веома опасне и да јачају жељу за осамостаљењем Републике Српске.