latinica  ћирилица
03/12/2016 |  18:30 ⇒ 20:34 | Аутор: РТРС

Николић: Уставни суд БиХ изашао изван својих надлежности (ВИДЕО)

И данас бројна реаговања на нову скандалозну одлуку Уставног суда БиХ којим су поништили резултате референдума у Српској.
Томислав Николић - Фото: РТРС
Томислав НиколићФото: РТРС

Оштра реаговања и осуде стижу и данас из Републике Српске, али и Србије.

Сви сагласни у једном – народ је показао своју вољу на референдуму и никакво поништавање резултата не може бити могуће.

- Земљи са два ентитета и три народа очигледно је најважније како се обиљежава одређени празник. Народ је рекао своје, и у то не треба дирати, порука је министра правде Српске, Антона Касиповића.

- Зар је заиста у овом тренутнку најпрече питање начина обиљежавања Дана Републике? Чини ми се некад, и могао бих готово рећи да сам сигуран у то, да одређене политичке стране па и појединци који се заклињу у одбрану БиХ, некад својим поступањем озбиљно угрожавају БиХ, додаје Касиповић.

- Одлуком Уставног суда БиХ додирнута је "црвена линија", јасни су они који су стварали Републику Српску. Неопходно је, по хитном поступку, усвојити Закон о Уставном суду БиХ којим би биле искључене стране судије, поручују из Асоцијације "Ствараоци Републике Српске": "Злоупотреба Уставног суда БиХ, у циљу остваривања радикалне бошњачке политике, једноставно мора престати. Наша асоцијација најоштрије осуђује све оне, који користећи овакве одлуке Уставног суда БиХ, позивају "патриоте" на наставак специјалног рата против Републике Српске."

- Референдум не може бити неуставан ако је народ изашао и показао своју вољу, сматра предсједник Србије Томислав Николић. Додаје да је Уставни суд БиХ изашао из оквира својих послова, али да је на институцијама БиХ да створе функционалан систем: "Па тај народ пише устав, и ако на референдуму донесе неку одлуку, онда би требао да се забрине онај ко је писао Устав да ли је тај Устав по вољи народа или није. Никада се нисам усуђивао да критикујем референдум, а ствар је политике да ли ће се и када одржати."

Једина валидна и призната чињеница јесу резултати референдума, сагласна је већина званичника.

А одлука Уставног суда БиХ још један је политички акт против Српске, и доказ како се ова, наводно правна институција, ставља у службу једне политике и једног народа, понашајући се као један од рушилаца Устава, а не као његов чувар.