latinica  ћирилица
04/12/2016 |  09:11 | Аутор: РТРС

Рукометашице Србије почињу ЕП: Меч одлуке већ на старту

Изабранице Драгице Ђурић данас (15.15) играју против Словеније на шампионату Европе у Шведској.
Рукометашице Србије - Фото: Novosti.rs
Рукометашице СрбијеФото: Novosti.rs

Лозинка за отварање врата другог круга је - побједа у првом мечу. Рукометашице Србије већ данас (15.15) против Словеније могу да провире кроз шпијунку и угледају остварење циља на Европском првенству у Шведској (4-18. децембар). Пласман у другу рунду практично се рјешава већ у уводном дуелу А групе против аутсајдера, јер потом у Стокхолму слиједе далеко тежи окршаји са Шпанијом (уторак 18.30) и домаћином (четвртак 20.45).

Три од четири екипе иду даље, на мегдан најбољима из Групе Б (Холандија, Њемачка, Француска, Пољска), а обично су Српкиње биле те које пакују кофере већ послије прве фазе. Осим на Шампионату у Београду 2012, репрезентација Србије никада није прошла групу на ЕП. Чак ни на претходном, у Хрватској и Мађарској, гдје је стигла као свјетски вицепрвак са надметања у Србији 2013.

- Док не обезбиједимо пласман у други круг, нећемо говорити о даљим амбицијама. Први и основни циљ је да прођемо групу, али први меч није "бити или не бити". Та утакмица нам је важна само зато што је уводна на Шампионату. Шпанија и Шведска јесу веома јаке селекције, али имамо нашу шансу - нагласила је селектор Драгица Ђурић.

О шансама српског тима далеко више говори његов велики потенцијал, него скромне амбиције. Упркос томе што још није ријешен сукоб са водећим играчицама Андреом Лекић, Драганом Цвијић и Сањом Дамњановић, који датира још из времена прошлог селектора Саше Бошковића, подмлађени састав се прошетао кроз квалификације.

Носиоци игре су сада Катарина Крпеж Шлезак, Кристина Лишчевић, Јована Стојиљковић и друге девојке које су на шампионатима у Србији имале споредне улоге.

- Ова генерација посједује искуство, јер многе од нас играју водеће улоге у великим европским клубовима - истакла је Јована Рисовић, други голман из сребрног тима. - Први меч са Словенкама је можда и одлучујући, па ћемо бити под притиском. Али, ако га добијемо, онда растерећено можемо да пробамо да против фаворита освојимо неки бод који бисмо пренијели у другу фазу - додала је.

Драгица Ђурић је на сјевер Европе повела четири дебитанта: бекове Јовану Ковачевић и Марију Обрадовић, крило Жељку Николић и голмана Марију Чолић, а у саставу је десет играчица са прошлог СП, гдје су Српскиње елиминисане у осмини финала.

Једна од њих је и капитен Катарина Крпеж Шлезак, која учествује на рекордном седмом великом такмичењу. Није пропустила ниједно од ЕП 2008:

- Волим да играм за репезентацију, поготово кад имамо овако добру атмосферу. Утакмица са Словенкама је кључна, а и оне имају велики мотив, шест година их није било на великој сцени. Побиједиће ко буде стрпљивији и играо срцем - рекла је она.

ТИМ СРБИЈЕ ЕП 2016.
Голмани: Јована Рисовић, Марија Чолић и Нина Колунџић
Лијева крила: Сања Радосављевић
Десна крила: Катарина Крпеж Шлезак и Жељка Николић
Лијеви бекови: Јована Стоиљковић, Јована Ковачевић, Јелена Трифуновић и Марија Обрадовић
Средњи бекови: Кристина Лишчевић, Тамара Георгијев
Десни бекови: Марина Дмитровић и Јелена Лавко
Пивотмени: Слађана Поп Лазић и Марија Петровић.

ГРУПА А (Стокхолм)
Прво коло, данас
Србија - Словенија 15.15
Шведска - Шпанија 18.00

Друго коло, 6. децембар
Шпанија - Србија 18.30
Словенија - Шведска 20.45

Треће коло, 8. децембар
Шпанија - Словенија 18.30
Шведска - Србија 20.45
* Три најбоље екипе проћи ће у другу фазу, а преносе се бодови освојени против екипе које су отишле у други круг

ГРУПА Б (Кристијанштад)
Прво коло, данас
Холандија - Њемачка (18.30), Француска - Пољска (20.45).

ГРУПА Ц (Малме)
Прво коло, понедјељак:
Мађарска - Чешка (18.30), Црна Гора - Данска (20.45)

ГРУПА Д (Хелсинборг)
Прво коло, понедјељак:
Русија - Хрватска (18.30),
Норвешка - Румунија (20.45).

Извор: Вечерње новости