latinica  ћирилица
04/12/2016 |  09:15 ⇒ 17:41 | Аутор: РТРС

Голић: Обезбиједити виши степен заштите животне средине

Министар за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске Сребренка Голић рекла је да је циљ Нацрта закона о изјенама и допунама Закона о заштити ваздуха, који ће се наћи на дневном реду Народне скупштине Републике Српске 6. децембра, обезбјеђивање вишег степена заштите животне средине и заштите здравља људи.
Сребренка Голић - Фото: СРНА
Сребренка ГолићФото: СРНА

Голићева је рекла да ће овим измјенама Закон додатно бити усклађен са законодавством ЕУ у области заштите ваздуха и омогућити извјештавање Озонског секретаријата о годишњој потрошњи контролисаних супстанци.

- Постепено ће искључивати из употребе супстанци које оштећују озонски омотач, увешће обавезе оспособљавање лица за обављање послова управљања супстанцама које оштећују озонски омотач и детаљније нормирати обавезе плаћања накнаде за загађивање животне средине - прецизирала је Голићева.

Према њеним ријечима, измјенама и допунама приступило се ради усклађивања домаћег законодавства са законодавством ЕУ, Бечком конвенцијом о заштити озонског омотача, Монтреалским протоколом и међународним споразумима, према којима све земље чланице, па и БиХ, имају обавезу извјештавања Озонског секретаријата о годишњој потрошњи контролисаних супстанци.

Голићева је навела да се измјенама и допунама приступило и ради отклањања одређених слабости које су уочене у примјени Уредбе о постепеном искључивању супстанци које оштећују озонски омотач.

- Овим законом уводи се обавеза прибављања дозволе за сваког сервисера појединачно, обавеза овлашћеним правним лицима која имају дозволу за мониторинг квалитета ваздуха да обезбиједе директан аутоматски пренос података са мјерних станица у централни систем за прикупљање података републичке управне организације надлежне за хидролошке и метеоролошке послове - рекла је Голићева.

Она је додала да је измијењена и референтна година у оквиру републичког програма, о максималним дозвољеним емисијама одређених загађујућих материја у ваздуху.

Голићева је рекла да је предвиђено да велика постројења за сагоријевање која су обухваћена Планом смањења емисија загађујућих материја за "Електропривреду Републике Српске", постепено смањују емисије сумпор-диоксида, азотних оксида и чврстих честица, у складу са Уговором о оснивању енергетске заједнице и актима донесеним за његово спровођење.

- Законом се прецизирају услови које морају испуњавати правна лица и предузетници који обављају дјелатности уградње, одржавања, сервисирања и провјере испуштања опреме и топлотних пумпи који садрже супстанце или се ослањају на супстанце које оштећују озонски омотач или флуороване гасове, као и дјелатност сакупљања и обнављања контролисаних супстанци из те опреме и система и опреме која садржи раствараче - појаснила је Голићева.

Говорећи о значајним новинама у односу на важећа законска рјешења, она је навела увођење обавезе плаћања накнаде за загађивање животне средине, за увезене супстанце које оштећују озонски омотач, коју плаћају правна и физичка лица која узрокују загађење, те критеријуме за обрачун накнаде, основица за обрачунавање накнаде за загађивање животне средине, као и формулу за обрачун накнаде за увезене супстанце које оштећују озонски омотач.

- Да би се спријечило, смањило и колико је то могуће, зауставило загађење које је посљедица индустријских активности у складу са начелом "загађивач плаћа" и начелом "спречавања загађења" потребно је успоставити општи оквир за контролу индустријских активности, као и контролу супстанци које оштећују озонски омотач - тврди Голићева.

Она је додала да у складу са тим начелима загађивач животне средине плаћа накнаду за загађивање животне средине када својим активностима проузрокује или може проузроковати оптерећење животне средине, чиме ће се обезбиједити да се средства прикупљена од ових накнада користе за развој најбољих расположивих техника, а с циљем стварања услова за побољшање квалитета ваздуха, заштите здравља и животне средине.

Извор: СРНА