latinica  ћирилица
04/12/2016 |  09:19 | Аутор: РТРС

Војни пензионери најавили протесте пред зградом Владе ФБиХ

Протест пред зградом Владе Федерације БиХ у Сарајеву због вишемјесечног игнорисања њихових захтјева најавила је за 13. децембар координација свих удуржења војних пензионера такозване Армије БиХ и ХВО-а, међу којима су и удружења генерала, војних осигураника, отпуштених припадника Оружаних снага БиХ.

Предсједник Савеза војних пензионера у ФБиХ Шабан Хабибовић изјавио је за "Дневни аваз" да су два пута због лажних обећања протесте отказали и да сада не одустају, те да очекује да ће пред зграду Владе ФБиХ доћи око 2.700 војних пензионера.

Он је подсјетио да је федерална влада још у мају утврдила измјене закона о пријевременом повољнијем пензионисању ових категорија, те истакао да је захтјев војних пензионера и Координације да те измјене Влада ФБиХ коначно упути у парламентарну процедуру.

- Све што тражимо јесте да се тим законским текстом врате наша раније стечена права, која су нам одузета и умањена законом из 2013. године. Ријеч је о фамозном закону бившег федералног министра за борачка питања Зукана Хелеза према којем су нам смањене пензије за око 70 до 80 одсто - појашњава Хабибовић.

Хабибовић тврди да су војни пензионери доведени на руб социјалне егзистенције.

- Ми не одустајемо од одлуке о протестима. Да нам тај дан донесу пензије, ми ћемо их одржати. Доста су нас варали, од премијера Фадила Новалића до министра Салка Букваревића - истакао је Хабибовић.

Букваревић истиче да је, на основу података Завода ПИО/МИО ФБиХ, за враћање 11.800 лица у раније право потребно 22 милиона КМ на годишњем нивоу.

- Основни проблем је што немамо 22 милиона КМ. Како је ријеч о значајним средствима, Колегијум Владе ФБиХ тражиће мишљење Међународног монетарног фонда - рекао је Букваревић.

Извор: СРНА