latinica  ћирилица
04/12/2016 |  10:34 | Аутор: РТРС

Инцидент који је могао да започне Трећи свјетски рат

Британски историчар Пол Крикмор у књизи "Локид блекбрд, више од тајних мисија" детаљно описује сусрет америчког "СР-71 блекбрд" шпијунског суперсоничног авиона и руског најјачег пресретача тог доба "МиГ-31" који се догодио 6. октобра 1986. године, пише данас британска штампа.
Руски МиГ-31 - Фото: Wikipedia
Руски МиГ-31Фото: Wikipedia

Инцидент је Крикмору описао амерички пилот Ед Јилдинг.

Историчари оцјењују да је овај инцидент, да су ствари пошле по злу, у најмању руку могао да изазове огромну дипломатску кризу између САД и СССР, а у најгорем - Трећи свјетски рат, преноси Индекс писање британског Дејли мејла.

Пилот је рекао историчару да је "у даљини, можда на неких 160 километара, видио дугачак и бљештав кондензациони траг" како иде према америчким авионима.

- Знао сам да је то руски ловац, вјероватно МиГ-31, тад најновији совјетски пресретач. Подигао сам перископ и схватио да и ми остављамо дугачак кондензациони траг иза нас. Знао сам да руски пилот види лако наш траг баш као и ми његов - рекао је пилот.

Он је претпоставио сам да је совјетски пилот попут њега "заљубљеник у ваздухопловство и да се веома труди да буде најбољи".

- Претпоставио сам да има наређење да испали ракете ако закасним с окретом и клизнем у совјетске територијалне воде - рекао је пилот.

Наводи се да "тада СР-71 није имао никакву одбрану од ракета, али су се поуздали у ниску вјероватноћу да ће ракета да их погоди".

- Одлучио сам да не одустајем и летим по плану. Тада се учинило да му брзина пада на неких 20 километара висине. Видио сам да му нос авиона пада испод хоризонта и да клизи према доље. Ми смо остали на рути и забиљежили фотографије због којих смо дошли на мјесто догађаја - навео је овај пилот.

Извор: Танјуг