latinica  ћирилица
05/12/2016 |  13:05 ⇒ 13:22 | Аутор: РТРС

Јулија Кош: Зашто ћутите о срамоти у Јасеновцу?

Пензионисана библиотекарка Јеврејске општине Загреб Јулија Кош, чија је породица убијена у Холокаусту, упутила је отворено писмо хрватском државном врху оштро критикујући усташизацију земље.
Јулија Кош (фото:Zagrebačka nadbiskupija, Novosti) -
Јулија Кош (фото:Zagrebačka nadbiskupija, Novosti)

Она "обавјештава" хрватски државни врх да се "Јасеновац налази у Хрватској, а не на Окинави, Новој Гвинеји, Самои, Сејшелима, Карибима или неком другом удаљеном и егзотичном мјесту".

Кошова пита предсједницу Хрватске Колинду Грабар Китаровић и премијера Андреја Пленковића зашто нису реаговали када је прије неколико дана у Јасеновцу постављен "споменик" са усташким знамењем и крилатицом - "За дом спремни".

У Јасеновцу и широм НДХ почињено је усташко етничко и политичко чишћење хрватског друштва, а "Јеврејима /и Ромима и Србима/ догодиле су се усташе и догодио им се Јасеновац", подсјећа Кошова у отвореном писму.

Она упозорава да свакодневно сусреће много младих хрватских ученика који је питају да ли су Јевреји током Другог свјетског рата из Хрватске "истјерани у Израел и шта им се заправо догодило".

"Та дјеца ни не слуте истину коју им је школа била дужна саопштити. А, она је, господо највиши и најодговорнији функционери у Хрватској, једноставна и може се лако рећи укратко:

У усташком октроисаном парламенту хрватске државе изгласано је законско етничко чишћење у име тла и крви. Догодила се масовна смрт непожељних. А, данас није случајно што хрватска младеж појма нема о томе - нико им о томе не говори".

Јулија Кош упозорава Китаровићеву да се фотографисала уз усташку варијанту хрватског грба и затим изјавила да у томе "нема ничег посебног ни проблематичног".

Она подсјећа Китаровићеву на прошлогодишњи неуобичајени обилазак Јасеновца. "Пригодно позирање у црноме, са букетом холивудски бијелих ружа у рукама, у јасеновачком гробишту дан прије јавне комеморације - НИЈЕ став.

Из свега је упитно какви су ваши ставови заиста - свиме што показујете свједочите да су ваши погледи врло прилагодљиви, у најмању руку.

И сада, када се догодио несметани скандал у Јасеновцу, сто метара од ледине са гробовима и мојих најближих сродника, страдалих од усташке руке само зато што су били Јевреји - гдје сте, шта су сада ваши ставови", пита Кошова.

Она скреће пажњу и на "специјалног савјетника за Холокауст" Наташу Јовичић, управника Меморијалног центра Јасеновац, чији су ставови јавности добро познати, јер се она хвалила да њен рад има подршу некадашњег министра Златка Хасанбеговића, који се и сам сликао са усташким обиљежјима.

Кошова напомиње да је јавно упозоравала прије пуних десет година на ревизионистичку поставку у јасеновачком музеју, као и да су недавно услиједиле комеморативне посјете и полагање вијенаца проусташких политичких струја у Јасеновцу, које је Јовичићева дочекала са добродошлицом.

Кошова у обраћању Пленковићу подсјећа да је начелник општине Јасеновац члан његове странке.

"Ваша је странка побиједила на недавним ванредним изборима на основу промјене донедавног радикалног десног `имиџа` странке... Привукли сте умјерене гласаче, а свјесно сте жртвовали ради тог циља `јастребове` у својим редовима – је ли то био само изборни трик", пита Кошова.

Она пита Пленковића и да ли је солидаран са најновијим јасеновачким скандалозним спомеником или је против њега.

"Ако сте против, треба да јасно, одмах и одлучно дјелујете. Средине нема. Ваша функција тражи да се јавно и јасно опредијелите", поручује Јулија Кош у отвореном писму.

Извор: СРНА