latinica  ћирилица
05/12/2016 |  21:51 ⇒ 22:21 | Аутор: РТРС

Ирачанке се на бициклу провезле центром Багдада

Једна Ирачанка провезла се данас центром Багдада на бициклу у пратњи неколико десетина младих како би промовисала права жена у тој конзервативној муслиманској земљи.
Ирачанке на бициклима у центру Багдада (Фото: Mn Baghdad) -
Ирачанке на бициклима у центру Багдада (Фото: Mn Baghdad)

"Доста је страха. Жене би требало да саме вреднују и користе своја права, јер и ми смо дио друштва", рекла је за агенцију Франс прес 25-годишња Марина Џабер.

Женама у Ираку формално није забрањено да возе бицикл, али се то ријетко може видјети јер се слабо толерише у друштву.

Фотографије на којима Марина Џабер откривене и пуштене косе вози бицикл улицама Багдада изазвале су сензацију на друштвеним мрежама, а њен налог на Инстаграму прати више од 29.000 људи.

Ирачанке на бициклима у центру Багдада (Фото: centrepresseaveyron.fr)

На једној од фотографија, Марина на бициклу пролази поред старијег суграђанина који је гледа шокирано и видљиво непријатељски.

За њеним примјером пошле су многе младе жене у Багдаду, међу којима и 25-годишња Мина, која јој се придружила током данашње вожње у нади да ће, како је рекла, допринијети промјени друштвене свијести.

"Када сам била мала, имала сам бицикл и возила сам га по читав дан, али када сам напунила 10 година, породица је почела да ми то забрањује. Нисам разумјела зашто, а касније сам схватила да је то због тога што сам дјевојчица", навела је она.

Извор: Бета