latinica  ћирилица
06/12/2016 |  10:35 ⇒ 11:10 | Аутор: РТРС

Батерије ћемо пунити једном годишње?

Нови тип транзистора који су дизајнирали научници са Универзитета у Кембриџу могао би да омогући функционисање електронских уређаја мјесецима прије него што им затреба пуњење.
Нови тип транзистора - Фото: Screenshot
Нови тип транзистораФото: Screenshot

Да би боље објаснили свој рад, стручњаци су употребили примјер чесме која капље. Тренутни проблем који се везује за све типове транзистора је "капање", али не воде, већ у овом случају – расипање електричне енергије.

Међутим, научници Сунгсик Ли и Арокиај Нејтан открили су начин да искористе ту енергију.

Они су направили нешто што се зове баријера Шотки – тачку на којој метал полупроводника доспјева у контакт са својим полупроводним материјалом. На тај начин произведени су транзистори чије је функционисање засновано искључиво на "цурењу енергије", на исти начин на који рачунари остају активни током "sleep "опције, не трошећи много енергије, пише "Popular Mechanics".

"Када бисте у складу са овим дизајном црпили енергију из обичне АА батерије, она би трајала милијарду година", наводи Ли.

Нови тип транзистора биће произвођен на ниским температурама, што значи да би могао да буде штампан на материјалима попут стакла, папира или пластике. То значи да би произвођачима електронских уређаја, а самим тим и корисницима, у будућности могле на располагању да стоје врло танке и издржљиве батерије.

Своју примjену могао би да нађе на пољу Интернет ствари (Internet of Things), а ова иновација могла би да омогући стварање уређаја који готово никад не би морали да се пуне, или чак буду прикључени на струју.

Истраживање је објављено у магазину "Science".

Извор: Б 92