latinica  ћирилица
06/12/2016 |  21:52 | Аутор: РТРС

Израел: Успјешно узгојено људско коштано ткиво

Израелска биомедицинска компанија саопштила је да је успјешно узгојила коштано ткиво у лабораторији и пресадила у тијела 11 пацијената.
Лабораторија (Фото: Thinkstock) -
Лабораторија (Фото: Thinkstock)

Израелска компанија "Бонус биогруп" успјешно је извршила тестирања након што је издвојила масне ћелије из тијела 11 пацијената и успјела да направи полутечне кости које се зову "бонофил".

Пацијенти нису имали кост у вилици и уз помоћ ове технологије проблем је ријешен код свих 11 особа.

Тренутна медицина користи три начина за лијечење костију.

Прва метода је да се кост сама залијечи тако што се имобилише, друга метода је вађење кости и уметање вјештачке замјене, а трећа узимање других коштаних материјала са других дијелова тијела пацијента и пренос на дио који се лијечи.

Први начин је спор и ризичан, док су друга два болна и скупа.

Оснивач и директор "Бонус биогрупе" Шај Мерецки тврди да је "бонофил" технолошки савршен, као и да је потребна само једна инјекција да би се усадио у тијело пацијента.

Такође, нема ни ризика да ће тијело одбацити овај материјал јер је сачуњен од пацијентовог ДНК, а опоравак траје краће него код других метода, додао је директор.

Иако су мала држава са мање од девет милиона становника, Израел је једна од свјетских лидера у области биомедицинске технологије.

Извор: СРНА