latinica  ћирилица
07/12/2016 |  14:30 | Аутор: РТРС

Шукало тражи провођење дисциплинског поступка против Швраке

Посланик Напредне Српске у Народној скупштини Републике Српске Адам Шукало затражио је данас од ВСТС-а БиХ провођење хитног дисциплинског поступка против главног тужиоца Републичког тужилаштва Српске Махмута Швраке и његову привремену суспензију због тога што је наводно осумњичен у процесу који се води пред Тужилаштвом БиХ.
Адам Шукало - Фото: РТРС
Адам ШукалоФото: РТРС

Шукало је рекао да је јуче у Тужилаштву БиХ и пред ВСТС БиХ, још актуелни државни тужилац БиХ Горан Салиховић тражио Швракино изузеће.

"Исти је актер у предмету везаном за кривични поступак, не као свједок већ осумњичени. Да ли је главни тужилац обавијестио предсједника ВСТС-а Милана Тегелтију да се против Швраке води одређен процес и зашто против истог није покренут дисциплински поступак док се не утврди да ли има његове дисциплинске одговорности или нема", поручио је Шукало на конференцији за новинаре у Бањалуци.

Он тврди да је Шврака као главни тужилац обуставио преко стотину истрага закључком да не постоје елементи да је извршено кривично дјело, чиме је, како је рекао Шукало, Српској нанесена вишемилионска штета.

Шукало је нагласио да се централни проблем у борби против криминала и корупције налази у тужилаштвима, као и да правосуђе има озбиљне проблеме.

Извор: Срна