latinica  ћирилица
07/12/2016 |  16:50 ⇒ 18:46 | Аутор: РТРС

ПИК о референдуму у Српској, Русија издвојила мишљење

Представник Руске Федерације у Управном одбору Савјета за спровођење мира у БиХ није прихватио став из Саопштења ПИК-а о пуном поштовању одлуке Уставног суда БиХ о Закону о празницима РС.
Валентин Инцко - Фото: klix.ba
Валентин ИнцкоФото: klix.ba

Послије дводневне сједнице, ПИК је позвао све лидере у БиХ на отклањање нагомиланих проблема путем дијалога и јачања стабилности.

Управни одбор ПИК-а изразио је забринутост због недовољне владавине права која се огледа и у оспоравању одлука Уставног суда БиХ.

Одлука о поништавању резултата референдума у РС једна је од таквих. Уз позив властима на пуно поштовање наведене одлуке високи представник Валентин Инцко изјавио је да нема разлога за његову реакцију у овом случају јер постоје одлуке суда.

Изјавио је да би његова акција у вези са референдумом о Дану Републике Српске била контрапродуктивна, јер је већ дјеловао Уставни суд БиХ.
Он је истакао да резултати референдума још нису објављени и упитао како нешто поништити ако није објављено?

"Ако резултати буду објављени, они немају правно дејство", рекао је Инцко на конференцији за новинаре након ПИК-а.

ПИК је изразио забринутост у погледу пријетњи радикализма и екстремизма у БиХ, укључујући финансирање тероризма, уз позив домаћим властима на пуну сарадњу на свим нивоима, као и са међународном заједницом.

Упућен је позив органима у Српској да омогуће регистрацију перспектиовне војне имовине на БиХ на локацији Велики Жеп у Хан Пијеску.

Пружена је подршка независности правосуђа.

Изражено је жаљење због обустављања изборног процеса у Стоцу уз апел да се спроведе истрага и процесуирају одговорни за нерегуларности и застрашивање.

Инцко је у вези са изборима у Мостару рекао да је данас добио увјеравања од хрватског и бошњачког члана Предсједништва БиХ да ће то питање бити ријешено наредних седмица, а можда и до краја године.

Посебан апел упућен је одговорним политичким лидерима у ФБиХ да деблокирају рад Парламента тог ентитета. Подржан је договор о Механизму координације, али и иницирано убрзање спровођења реформске агенде.

Међу највеће проблеме ПИК је поново истакао раширену корупцију у БиХ, уз сугестију да се она системски спријечи.