latinica  ћирилица
09/12/2016 |  13:52 ⇒ 19:48 | Аутор: РТРС

Трајне психичке промјене због тортуре у логору "Дретељ"

На суђењу за злочине почињене над цивилима српске националности у логору Дретељ код Чапљине, вјештак судске медицине и неуропсихијатар Вјекослав Ковачевић утврдио је да заштићени свједоци А и Б болују од посттрауматског стресног поремећаја који је посљедица тортуре у заробљеништву.
Логор Дретељ (Фото: n1info.com) -
Логор Дретељ (Фото: n1info.com)

"Оба свједока су током заробљеништва тучена, психички и физички малтретирана, те силована. Сви ови догађаји имају за посљедицу да данас пате од хроничног психичког поремећаја, који је трајног карактера, без могућег побољшања здравља", рекао је Ковачевић.

Он је прецизирао да је код свједока А и данас присутно осјећање стида које води до изолације, са повременим суицидним идејама, те константном несаницом и ноћним морама, док је код свједока Б такође присутна изолација, честе промјене расположења, те ослабљено функционисање у породици и радном окружењу, преноси Бирн.

Налаз и мишљење вјештака је изнесено на суђењу Ивану Медићу и Тонћи Рајичу, који су оптужени да су од 5. маја до 17. августа 1992. године, као припадници Хрватских одбрамбених снага и Хрватског вијећа одбране, учествовали у незаконитом затварању, нечовјечном поступању, пљачкању имовине те присиљавању на сексуални однос цивила српске националности у логору Дретељ.

Одбране оптужених Медића и Рајича за вјештака нису имала никаква питања, нагласивши да ће се о његовом налазу и мишљењу изјаснити приликом изношења завршних ријечи.

Суђење ће бити настављено 16. децембра, када ће исказ дати заштићени свједок Б.

Извор: Срна