latinica  ћирилица
10/12/2016 |  15:28 | Аутор: РТРС

Свака друга жена у БиХ доживјела неки облик насиља

Свака друга жена у БиХ након 15. године доживјела је неки облик насиља, при чему је најзаступљеније психолошко насиље, а потом слиједи физичко, саопштено је данас из Агенције УН за права жена поводом завршетка кампање "Шеснаест дана активизма у борби против родно заснованог насиља".
Насиље над женама - Фото: илустрација
Насиље над женамаФото: илустрација

У саопштењу се додаје да су извршиоци насиља над женама у БиХ најчешће интимни партнери или чланови породице, те да не постоје знатне разлике у присуству насиља над женама и дјевојчицама у руралним срединама у односу на урбане.

Агенција УН за права жена у сарадњи са Агенцијом за равноправност полова БиХ и џендер центрима Републике Српске и Федерације БиХ под слоганом "Искључимо насиље над женама и дјевојчицама" спровела је у БиХ ову кампању, која је завршена данас, на Међународни дан људских права.

У склопу кампање грађани пет градова у БиХ - Бањалуке, Бијељине, Тузле, Мостара и Сарајева притиском на тастер посебно постављених бројача дали су 12.228 обећања за искључење насиља над женама и дјевојчицама, а путем посебне интернет странице још 850 обећања.

У протеклих 16 дана спроведене су и бројне едукативне активности широм БиХ.

Из Агенције УН за права жена наводе да су кампању у великом броју подржали грађани БиХ, образовне институције, спортски колективи, те успјешни мушкарци из разних сегмената јавног живота.

Вршилац дужности представника канцеларије Агенције УН за права жена у БиХ Амна Мухаремовић оцијенила је да је овогодишњом кампањом послата важна порука о одговорности свих појединаца и друштва за препознавање и реаговање на насиље над женама и дјевојчицама.

"Дјевојчице и жене још су често изложене озбиљним облицима насиља као што су насиље у породичним и партнерским односима, сексуално узнемиравање, силовање и прогањање, а дешава се да се такви случајеви завршавају и смртним исходом", упозорила је директор Агенције за равноправност полова БиХ Самра Филиповић-Хаџиабдић.

Она је истакла да друштво мора заузети став нулте толеранције према насиљу над женама.

Извор: СРНА