latinica  ћирилица
11/12/2016 |  08:26 ⇒ 20:30 | Аутор: РТРС

Милитантна курдска група преузела одговорност за експлозије у Истанбулу (ФОТО и ВИДЕО)

Милитантна курдска група "Јастебови слободе Курдиста" (ТАК) преузела је одговорност за експлозије у Истанбулу, у којима је убијено 38 особа и рањено 155.

Та група, која се отцијепила од Радничке партије Курдистана (ПКК) је на свом сајту објавила да преузима одговорност за тај напад, јавио је Ројтерс.

Они су преузели одговорност и за друге смртоносне нападе у Турској током ове године.

У двоструком бомбашком нападу испред стадиона у Истанбулу погинуло је 38 особа, међу којима 30 полицајаца.

Турска је данас објавила једнодневну жалост, а премијер Турске Бинали Јилдирим наредио је да се заставе спусте на пола копља, објавила је турска државна агенција Анадолу, пренио је АФП.

Терористи су напад извели два сата по завршетку утакмице, око 22.30 по локалном времену, што показује да су њихова мета, као и претходних пет пута ове године, били турски полицајци и припадници специјалних снага.

Мета експлозије аутомобила бомбе био је аутобус с припадницима интервентне полицијске јединице распоређене због утакмице.

"Аутомобил који је пролазио поред стадиона био је детониран даљински. Четрдесет и пет секунди касније, бомбаш-самоубица се зауставио крај групе полицајаца и затим се дигао у ваздух", изјавио је Нуман Куртулмуш, замјеник турског премијера.

 

Самоубилачки напад изведен је у парку у близини стадиона фудбалског клуба Бешикташ, док је аутомобил бомба експлодирала испред стадиона. Послије експлозија безбједносне снаге детонирале сумњиви пакет испред стадиона.

"Десеторо људи је ухапшено на основу података из детонираног возила. Наши људи настављају истрагу како би утврдили ко стоји иза напада", каже Сулејман Сојлу, турски министар унутрашњих послова.

Експлозија се догодила по завршетку утакмице између Бешикташа и Бурсаспора, на стадиону који прима 40 000 посјетилаца. У вријеме експлозија навијачи су напустили стадион, и оба клуба су саопштила да, према тренутним информацијама, међу страдалима нема њихових фанова.

 

"Управо сам хтио да се јавим на телефон када сам чуо експлозију. Од њене силине ударио сам главом у волан. Затим се чула пуцњава, полицајци су викали. Потрчао сам ка њима да помогнем, гасио сам ватру која је захватила неке од њих", ријечи су очевица Исмаила Коскуна.

Телевизијске камере забиљежиле су и реакцију новинара у студију у тренутку експлозије.

Истовремено, кабинет турског премијера увео је привремену забрану емитовања тренутка експлозије, указивања помоћи повријеђенима и свега онога што би могло да изазове ширење страха.