latinica  ћирилица
11/12/2016 |  12:23 ⇒ 12:49 | Аутор: РТРС

Споменко Гостић добија улицу у Вишеграду (ВИДЕО)

У Биоскопу "Доли Бел" у Андрићграду приказан је документарни филм "Споменко на вјечној стражи", аутора Милета Савића.
Споменко Гостић - Фото: РТРС
Споменко ГостићФото: РТРС

Филм је посвећен најмлађем одликованом борцу Војске Републике Српске Споменку Гостићу који је 1993. године погинуо, бранећи свој народ и село на Озрену. 

Споменко је погинуо од гранате 20. марта 1993. године недалеко од свог села Јовићи, на планини Озрен. За исказану храброст предсједник Републике Српске одликовао га је Орденом заслуга за народ. У јуну ове године је покренута иницијатива да у Вишеграду једна од улица носи Споменково име.

"Тачније у насељу Гарча, да се назове по малом храбром јунаку Споменку Гостићу, и испунили смо ово обећање", изјавио је Младен Ђуревић, начелник општине Вишеград.

Споменково херојство, поштење, преданост и љубав према свом народу не смије бити заборављено

"Мислим да ће и други градови у РС, а што не и у Србији и другим земљама слиједити наш примјер", напомиње Недељко Перишић, одборник СО Вишеград, док Дарко Андрић, такође одборник, додаје: "Ово је најмање што Вишеград може да уради на сјећање на велику бесмисао рата, на великог, а најмањег јунака".

Борачка организација из Вишеграда међу првима је подржала ову иницијативу цијенећи жртву малог борца.

"Тако да ћемо бити први град у Републици Српској са именом улице Споменка Гостића", рекао је Милисав Васић, предсједник Предсједништва БОРС-а Вишеград.

"Овим је постигнута поента филма, али ово није крај ићи ћемо даље према другим градовима", изјавио је Миле Савић, аутор филма.

Како је најављено свечано откривање табле са називом улице Споменко Гостић планирано је 20.марта наредне године, на дан његовог страдања.