latinica  ћирилица
11/12/2016 |  13:32 ⇒ 13:33 | Аутор: РТРС

Камене кугле из јурског доба (ФОТО)

Бројне необичне камене кугле, готово савршеног облика, могу се наћи на ширем локалитету великокладушког села Збориште, на обронцима планине Грљевац.
Камене кугле из јурског доба - Фото: nezavisne novine
Камене кугле из јурског добаФото: nezavisne novine

Чланови локалног планинарског друштва сматрају да би оне могле постати занимљива туристичка атракција ових простора, тако да су у посљедњих неколико мјесеци предузели активности око уређења локалитета на којима се налазе.

Шефик Садиковић, предсједник овог друштва, каже да су кугле различите величине, а да највећи примјерци имају и по неколико стотина килограма.

"Највећа се налази у кориту једног потока и откривена је током обилних падавина прије двије године, када је бујица однијела велике наслаге земље под којом је била скривена", каже Садиковић.

Додао је да су и остале кугле биле затрпане великим наносима, због чега су се могли видјети само њихови дијелови.

"На више локалитета уклонили смо земљу и видјели да се ради о заиста импозантним предметима", каже Садиковић.

Према његовим ријечима, највећа пронађена кугла има обим седам метара, а увјерен је како се испод површине земље крије још много оваквих артефаката.

Садиковић каже да су у прошлости кугле мање тежине мјештани доносили кућама, па чак и уграђивали у стамбене и друге објекте. Површина кугли је глатка и савршено исполирана, те је многима тешко претпоставити да би оне могле бити дјело људи који су располагали примитивним оруђима.

Локалитет гдје су пронађене камене кугле обишли су геолози Шефкет Голетић и Сенад Карајић, који тврде да нема сумње да се ради о дјелима природе. Сматрају да су настале прије више од 30 милиона година, током јурског периода.

"Познато је да су ови простори били прекривени Панонским морем, које се повукло прије, отприлике, седам милиона година.

Кугле су настале дубоко испод површине мора и то дјеловањем вулкана који је избацивао лаву. Она се хладила у води и временом обликовала у правилне лопте", каже Голетић.

Овакве камене кугле се могу пронаћи и у неким другим дијеловима Унскосанског кантона, а најмногобројније су у околини Старог Мајдана, код Санског Моста.

У Босни и Херцеговини најпознатије налазиште ових артефаката налази се у околини Завидовића.

Легенде

Мистериозне камене кугле вијековима подстичу машту народа овог краја, па о њима постоје многобројне легенде, приче и предања.

Змајева јаја

према једној, кугле су у ствари јаја древног змаја и по народном сујевјерју не би их требало узнемиравати. неки мјештани су, из знатижеље, чак и разбијали кугле, те су установили да је и њихова унутрашњост од камена.

Метеорити

Постоје теорије по којима се ради о метеоритима који су некада давно пали на Земљу или су дјело неке древне и непознате цивилизације.

Извор: Независне новине