latinica  ћирилица
14/12/2016 |  10:53 | Аутор: РТРС

"Маша и медвјед" ефикаснији од војне силе

Епизода руског цртаног филма "Маша и медвјед" под називом "Маша и каша" сакупила је милијарду и 804 милиона прегледа и постала шести снимак по гледаности у историји "Јутјуба", а медији су овај серијал назвали "демонстрацијом Путинове меке силе".
Маша и Медо - Фото: РТС
Маша и МедоФото: РТС

Италијански лист "Ил фољо" наводи да се невјероватан успјех анимираног филма "Маша и медвјед" најбоље може видјети у божићном периоду, када су трговачки центри препуни лутака, слика и играчака посвећених овим јунацима, а на телевизији се могу пратити најпопуларније епизоде.

Трогодишња Маша, одјевена у традиционалну руску ношњу, са марамом на глави, ушла је у домове дјеце у 120 земаља свијета.

Цртани филм преведен је већ на 25 језика, од САД до Индонезије. У Америци Маши глас позајмљује Исла Фишер, млада холивудска глумица.

- Идеја за серијал настала је из жеље да се на комичан начин представе односи између дјеце и одраслих тако да гледаоцима буду сасвим јасни унутрашњи доживљаји јунака - истиче директор пројекта Денис Червјацов.

Године 2015. анимирани филм "Маша и медвјед" добио је награду "Кицскрин авардс" за најбољу анимацију, а студио "Анимакорд" зарадио је 225 милиона долара.

Та фирма је основана 2008. године и данас има више од 100 сарадника и 70 аниматора, а отворила је канцеларију и у Калифорнији.

"Док се у свијету медвјед најчешће представља као зло против којег се треба борити, источноевропска дјеца у њему виде онога ко помаже плавокосој дјевојчици да нађе пут до куће", пише италијански лист.

Извор: СРНА