latinica  ћирилица
14/12/2016 |  12:37 ⇒ 12:45 | Аутор: РТРС

Додик са амбасадорима Русије и Турске (ФОТО)

Предсједник Републике Српске Милорад Додик разговарао је данас у Бањалуци амбасадором Руске Федерације у БиХ Петром Иванцовим.
Додик и Иванцов (архив) - Фото: РТРС
Додик и Иванцов (архив)Фото: РТРС

Предсједник Републике Српске најприје је информисао руског амбасадра о резултатима своје скорашње посјете Санкт Петербургу, и изразио наду да ће се договорена економска, културна и сарадња у области образовања, између Републике Српске и Санкт Петербурга, одвијати у жељеном правцу.

Предсједник Додик инфоримисао је амбасадора Иванцова и о најактуелнијим политичким питањима у Републици Српској и БиХ, са нагласком на девастацији правосуђа на нивоу БиХ од стране Бакира Изетбеговића и његове СДА.

С тим у вези предсједник Републике Српске истакао је неопходност усвајања закона о Уставном суду БиХ, као и реформи правосудног система у којем би Суд и Тужилаштво БиХ, који ионако немају ни легалитет ни легитимитет, увели у легалне токове.

Предсједник Додик и амбасадор Иванцов су размијенили мишљења и о осталим актуелним питањима у Републици Српској и БиХ.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик разговарао је данас и са новоименованим амбасадором Турске у БиХ Халдуном Кочом.

Састанак је у потпуности био посвећен значајнијем унапређењу економских односа Републике Српске и Турске.

Предсједник Српске и турски амбасадор сложили су се да је постојећа сарадња добра али недовољна. У том смислу истакнута је потреба да се интензивирају активности на подршци реалном сектору, што би значило отварање нових радних мјеста.

Фото: РТРС

Предсједник Додик и амбасадор Коч разговарали су и о активностима на обнови културно-историјских споменика, који би унаприједили туристичку понуду Републике Српске, која би постала атрактивнија дестинација за туристе из Републике Турске.

Амбасадор Турске информисао је предсједника Републике Српске о намјерама да се у Републици Српској именује први почасни конзул Турске, што би требало да се деси у најскорије вријеме.

У делегацији турског амбасадора били су представници агенције Тика за БиХ, директор пословнице Зират банке у Бањој Луци, те економски савјетници при амбасади Републике Турске у Сарајеву.