latinica  ћирилица
16/12/2016 |  14:38 | Аутор: РТРС

Дарко Младић: Одбрана уништила оптужницу

Када је ријеч о Сребреници, Дарко Младић истиче да је тужилаштво и овај пут мијењало цифре, "али да је одбрана показала да тужилаштво није успјело да покаже било какав доказ да је одржан састанак Младића у вези са наређивањем стријељања заробљеника".
Дарко Младић -
Дарко Младић

Дарко Младић, син генерала Ратка Младића, истиче да је у завршној ријечи одбрана за сваку тачку оптужнице показала систематски, јасно и ван сваке сумње да Хашко тужилаштво није успјело да докаже кривицу генерала и да је "уништила тужиочев случај".

"Потпуно смо сигурни да га је одбрана ослободила по свим тачкама оптужнице и да смо доказали да тужилаштво није доказало ниједну тачку оптужнице. У цјелини, одбрана генерала Младића је успјела, правно гледано, да одбрани генерала", наглашава за Срну Дарко Младић.

Дарко Младић оцјењује да се тужилаштво, у суштини, служило манипулацијама.

"Они су у маси тих доказа прилагали у фуснотама потпуно неповезане ствари о ономе што су тврдили. Тако да се стиче утисак да су фабриковали велику масу папира, који, у суштини, када прођете кроз њих, уопште не доказују оно што они тврде", истиче он.

Наводећи да је тужилаштво одступило од своје основне мисије утврђивања истине, Дарко Младић наводи да се тужилаштво, умјесто да покаже ствари какве јесу, све вријеме бавило манипулацијама ради заштите пропагандне верзије догађаја у рату.

"Самим тим што су се политизовали, они су својим понашањем и манипулацијама јасно ставили до знања да их не занима истина, већ политичка димензија догађаја", сматра Дарко Младић.

Када је ријеч о Сребреници, Дарко Младић истиче је да је тужилаштво и овај пут мијењало цифре, "али да је одбрана показала да тужилаштво није успјиело да покаже било какав доказ да је одржан састанак Младића у вези са наређивањем стрељања заробљеника".

"Показали смо да је највећи број жртава, у ствари, настао у колони која се пробијала до Тузле. Та колона је легалан и легитиман војни циљ. Сви људи који су настрадали у тој колони јесу жртве борбених дејстава и ту нема ратног злочина", истиче Дарко Младић.

Он указује да је тужилац вршио највећу манипулацију цифрама, игноришући чињеницу да је из демилитаризоване зоне изашла 28. дивизија такозване Армије БиХ и да се она борбеним дејствима пробијала до Тузле.

Што се тиче понашања судског вијећа и атмосфере у судници, Дарко Младић је рекао да су судије пратиле како се генерал Младић понаша, потово што је било покушаја провокација из публике првог и другог дана, када је тужба износила своју завршну ријеч.

Међутим, пошто те провокације нису дале резултат и генерал Младић није реаговао на њих, онда ти људи, који су то покушавали, трећи дан нису ни били присутни, ако је тужилац тај дан износио случај о Сребреници.

"То је чудна околност да заинтересована страна, која је толику енергију уложила у претходном периоду, уопште није присуствовала тужиочевом изношењу завршне ријечи о Сребреници.

Судије су гледале све вријеме да ли ће имати неки повод да избаце Младића из суднице или направе ексцес, али он им једноставно није дао разлог", наводи Дарко Младић за Срну.

Он подсјећа да су покушане провокације разним гестикулацијама из публике, међутим, на крају је одбрана уложила жалбу и обезбјеђење је други дан те људе спријечило да направе инцидент.

"Хтели су да изазову генерала Младића разним покретима руку, глава, да им он одговори. Они су очекивали тако нешто и направила би се нека медијска галама да би се скренула пажња са тужиочевог недостатка доказа.

Таква медијска машинерија која је ангажована показује да они немају чврсте доказе, јер да имају праве доказе не би им требала толика средства потрошена на медијске манипулације", каже Дарко Младић.

Пресуда генералу Младићу најављена је за новембар наредне године.

Извор: СРНА