latinica  ћирилица
17/12/2016 |  08:49 | Аутор: РТРС

Варшава- Присилно прекинута блокада парламента

Полиција је јутрос присилно прекинула вишечасовну блокаду излаза пољског парламента, коју су успоставили демонстранти у знак протеста јер су, како наводе, посланици из владајуће странке Закона и правде (ПиС) прекршили Устав незаконитим усвајањем буџета за наредну годину.

Усвајање буџета изазвало је највећи политички спор у Пољској у протеклих неколико година и најоштрију ескалацију сукоба између опозиције и владајуће партије од како је дошла на власт у октобру 2015. године.

Лидер партије ПиС Јарослав Качински напустио је парламент рано јутрос након што је полиција присилно уклонила демонстранте који су блокирали улазе у зграду.

- ПиС је прешао одређену линију и ништа више неће бити исто - рекао је замјеник лидера највеће опозиционе странке Грађанска платформа Томаш Сјемонијак.

Посланик опозиције Јержи Мејстович изјавио је да је полиција употребила сузавац како би растјерала демонстранте, који су покушали да спријече одлазак конвоја аутомобила у којима су били Качински и премијер Беата Шидло.

Полиција у Варшави је демантовала да је употребила сузавац, али је потврдила да су употребом силе уклоњени демонстранти.

Послије поноћи полиција је забранила окупљања испред зграде парламента.

Опозиционе партије оптужују ПиС за кршење Устава након што је предсједавајући парламента пребацио гласање о буџету за наредну годину ван главне сале и медијима није дозвољено да снимају ток гласања.

Ово је први пут од 1989. године да се сједница Доњег дома парламента и гласање о буџету одржавају ван главе сале.

Извор: СРНА